Kam v kraji o víkendu za zábavou? Stačí si vybrat!

ZLÍNSKÝ KRAJ – Ani o nadcházejícím víkendu se ve Zlínském kraji nudit rozhodně nebudete. Pokud potřebujete unavit své drahé ratolesti, zajděte s nimi na Kejklířský jarmark do Zlína nebo je posaďte na kolo a nechte závodit s historickým vláčkem na kroměřížském nádraží. Pokud vás láká dobré jídlo a pití, vydejte se na Street Food Festival do Valašských Klobouk, na Kroměřížské vinařské slavnosti, Farmářský den ve Valašském Meziříčí nebo zavítejte do Huštěnovic. Pokud chcete strávit svůj volný čas v tichém prostředí, muzea v našem kraji vás provedou od pravěkého umění až po současnost vsetínského hokeje. Bavit se budete opravdu všude.

 

Zlínsko

Náměstí Míru ve Zlíně se promění v hotový cirkus. Oblíbený pouliční festiválek doplní během pátku a sobotuy Kejklířský jarmark s bohatým kulturním programem. A bude i burčák!

V rámci Týdne mobility se spojil Živý Zlín s Odborem životního prostředí a zemědělství MMZ a výsledkem je nedělní akce s názvem Běž! Běž!, která se uskuteční v parku Komenského. Děti a rodiče čekají zábavné sportovní aktivity a tvořivé dílny, hry ve stavebnicové dílně, výroba budek s ornitologem i netopýří poradna. Na místě si také můžete zasoutěžit o ceny.

Pokud vás vystoupení kouzelníků a artistů omrzí, můžete zamířit na V. Lešetín Fest, kde vás kromě atrakcí pro děti uvítá v sobotu na parkovišti hotelu Baltaci Atrium skvělá hudba. Od dvou odpoledne zahraje Blue Night, Září, Fireball, Visací zámek revival nebo Nšoči. Nebude chybět ani skvělé pivo a dobré jídlo.

V sobotu v sedm večer proběhne slavnostní zahájení sezony Městského divadla Zlín. Divadelní galavečer proběhne se sklenkou dobrého vína v ruce a nebude chybět ani vyhlášení divácké ankety Aplaus 2019.

Street Food Festival v sobotu ve Valašských Kloboukách zas zaujme milovníky dobrého jídla, tentokrát s tématem Zemědělec a potraviny. Ke konceptu slow food patří nejen vynikající dobroty, ale i dobrá společnost. O tom se můžete přesvědčit na vlastní kůži od jedenácti na Masarykově náměstí.

Luhačovický festival Písní i tancem začíná již ve čtvrtek a protáhne se až do neděle. Literatura, divadlo, hudba i tanec zaujme děti i dospělé. Mimo to proběhne na Lázeňském náměstí vyhlášení literární soutěže, soutěže Vesnice roku 2019 a v neděli se můžete těšit na krojovaný průvod.

V Napajedlích se uskuteční Dny evropského dědictví. V sobotu v devět ráno můžete navštívit barokní Kostel sv. Bartoloměje. Řadu zajímavých expozic si přichystalo i Muzeum Napajedla, podíváte se do barokního zámku s příjemnou kavárnou a nádherný pohled vám nabídne radniční rozhledna.

Milovníci historie si v neděli nesmí nechat ujít Den hradu Lukov, který začne v deset dopoledne. Kromě komentované prohlídky v jednu odpoledne je pro vás přichystána výstava Hrad Lukov v proměnách času i 35 let Hnutí Brontosaurus na Lukově.

Je to již deset let, co jste si ve Vizovickém zámku mohli prohlédnout jemné detaily replik historických šatů na panenkách barbie z dílny paní Zdeňky Mudrákové. Letos se výstava opakuje a ukáže tak široké veřejnosti vše, co stihla paní Mudráková dalšího vytvořit. Modely historických šatů na panenkách jsou přístupné v provozních hodinách pokladny.

Sobotní ZLÍNKIT 2019 ve velkém sále Otrokovické Besedy zaujme milovníky plastikových i papírových modelů. Představí se domácí i zahraniční modeláři, kteří staví plastikové a papírové modely letadel, bojové techniky, aut a motocyklů, lodí, raket, ale také figurek a dioramat. Na jednom místě tak uvidíme několik set modelů v různých měřítkách. Děti si budou moci vyzkoušet sestavit jednoduchý model s odbornou radou zkušených modelářů. Začíná se již v devět dopoledne.

 

Kroměřížsko

Malí i velcí cyklisté budou moct v sobotu na kroměřížském nádraží změřit své síly S vláčkem o závod. Od desíti na vás bude čekat historická lokomotiva „Prasátko“ a těšit se můžete i na zajímavý doprovodný program jako je přehlídka cykloveteránů, předvedou se i tatrovky amatérského závodního týmu Korytář-Molek a budete moct prozkoumat historický autobus. Přivezte si vlastní kolo či koloběžku a šlápněte do pedálů!

Tradiční kroměřížská událost v kouzelném prostředí Květné zahrady bude patřit vínu. Kroměřížských vinařských slavností se zúčastní jedenáct vynikajících vystavovatelů z domácího prostředí i ze zahraničí, kteří vás ohromí nevídanými chutěmi v sobotu od pěti odpoledne. Správnou atmosféru navodí pravý slovácký cimbál.

Náhrdelník času aneb Příroda rukou člověka měněná nabídne neopakovatelný vhled archeologů i přírodovědců na historii soužití člověka s přírodou. Na zámku Chropyně si můžete vyzkoušet vyrobit předměty inspirované archeologickými nálezy, například šperky z hlíny nebo ze dřeva.

Milovníci plyšových medvědů nemohou chybět v Muzeu Kroměřížska, kde se vám v Galerii v podloubí představí výstava s názvem 777 medvědů. Nebudou chybět ani unikátní dobové kousky z porcelánu a keramiky.

Ve foyer kroměřížské radnice je pro vás i nadále připravena výstava unikátních antických pamětihodností z Bulharska, které kandidují na zapsání na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Výstava nese název Biskupská bazilika a římské mozaikové dědictví Filipole a potrvá až do října.

 

Uherskohradišťsko

HOT DOG fest vol. XV je benefiční metalový festival i s mimohudebním přesahem pořádaném v uherskohradišťském klubu Mír. V sobotu od čtyř hodin zahraje celkem dvanáct kapel na dvou stageích v žánrovém rozmezí thrash metalu, hard-coru i grindu.

Ke správnému víkendu na Slovácku neodmyslitelně patří dobré jídlo a pití. V Muzeu Huštěnovice se můžete zúčastnit osmého ročníku koštu burčáku a moštování ovoce. Během akce, která začne v sobotu ve dvě odpoledne, si na své přijdou i ti nejmenší. Kromě zábavných atrakcí se mohou těšit i na canisterapii a jízdu na koních.

V Uherském Hradišti zamiřte do Slováckého muzea ve Smetanových sadech, kde ještě stihnete výstavu Umění pravěku.Pravěk umění. Poodhalte roušku tajemství nejstarších estetických a uměleckých projevů v našich končinách!

 

Vsetínsko

Zámek Vsetín zve hned na několik zajímavých akcí. Pod názvem Konopí se skrývá výstava zaměřená na využití a zpracování této plodiny v minulosti a současnosti. Dozvíte se, že konopí nás může šatit, živit, léčit od všelijakých neduhů, může nám poskytnout střechu nad hlavou, účinnou izolaci a mnohé další. Pokud se chcete ponořit hlouběji do historie, vydejte se Na skok do pravěku. Jestli vás zajímá, jak žili lidé na Valašsku a Kelečsku před třiceti tisíci lety, nenechte si tuto výstavu ujít. V sobotu si na své přijdou hokejoví fanoušci. Začíná totiž unikátní výstava pod názvem 80 let vsetínského hokeje, která představí historii i současnost oblíbeného klubu.

Zámek a park v Lešné se otevře milovníkům Myslivosti. Návštěvníci se seznámí s dnes již téměř zapomenutými způsoby honů a lovu zvěře, zajímavostmi z oblasti pytláctví, sokolnictvím i zvěří dnešní krajiny. K vidění jsou i naprosto raritní trofeje srnců.

Milovníci farmářských trhů by měli zamířit do Valašského Meziříčí. V pátek zde proběhne farmářský trh, který v neděli doplní Farmářský den. Kromě lokálních farmářských a rukodělných výrobků si ve Valašském excentru ČSOP od desíti do tří užijete poctivé zabijačkové uzeniny. K ukázce pečení chleba a lidových řemesel bude hrát CM Polajka.

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm si pro vás nachystalo Podzim na poli a v chalupě. V sobotu v devět dopoledne můžete nahlédnout na tradiční podzimní práce našich předků, zvláště pak sklizeň a zpracování brambor. Na nadcházející zimu se připravovaly i hospodyňky a domácí zvířata, zatímco hospodář musel zajistit dostatek dřeva na zátop.

Pokud svůj volný čas trávíte rádi aktivně obklopeni přírodou, jistě vás zaujme turistická akce Nahoru na horu. V sobotu si v doprovodu podobně naladěných společníků vychutnáte výšlap na Radhošť, který bude zahájen v devět hodin v Pustevnách. Trasa je vhodná i pro rodiny s dětmi.