Rakušané otevřeli poslední část dálnice Vídeň-Brno. Na moravské straně se stále nestaví kvůli ochráncům

BŘECLAV – Rakušané o víkendu otevřeli dvoupruhový obchvat Drasenhofenu, který je poslední částí dálničního tahu A5 z Vídně k Mikulovu. Ale dálnice D52, která měla navazovat na území ČR, se dosud nestaví.

Ředitelství silnic a dálnic připravuje stavbu jednotlivých úseků od Pohořelic k hranicím, má u všech zažádáno o územní rozhodnutí a čeká, až je získá. „Kvůli letitým soudním průtahům a sporům s ochránci životního prostředí stále není zřejmé, kdy se začne stavět,“ vysvětluje ředitel brněnského závodu ŘSD David Fiala. Obchvat Drasenhofenu měří pět kilometrů a jde o poslední rakouský úsek, který výrazně zpomaloval cestu z Brna do Vídně. Je zatím dvoupruhový a je třeba mít na něm dálniční známku. Rakušané mají vše připraveno k tomu, aby se mohlo zbývajících devět kilometrů ke státní hranici dostavět na standardní dálnici, čekají však na stavbu na moravské straně.

Stavět se začne nejdříve za dva roky. Jako první by se měl stavět čtyřkilometrový obchvat Mikulova. „Loni 12. září bylo územní rozhodnutí vydané, ale je proti němu podané odvolání a čekáme na vyjádření krajského úřadu. Pro tento úsek už máme nachystanou i dokumentaci pro stavební povolení. Bylo by dobré, kdybychom mohli začít za dva roky stavět,“ uvedl Fiala. U ostatních úseků od Pohořelic k Mikulovu ŘSD čeká na vydání územních rozhodnutí a pracuje na přípravě dokumentací pro stavební povolení.

Dnes dálnice směrem na Vídeň vede pouze z Brna do Pohořelic. Byla dostavěna v roce 1996 a od té doby se nic nového nepostavilo. Spory se nejprve vedly o trase, kudy se spojí Brno s Vídní. Dříve připadalo v úvahu spojení přes Břeclav s využitím dálnice D2. Současné připravované vedení ve stopě silnice I/52 přes Novomlýnské nádrže a pod Pálavou vadí ekologům i některým místním obyvatelům. Nejvyšší správní soud v minulosti zamítl kasační stížnost spolků Děti Země a Voda z Tetčic, které se domáhaly zrušení výjimky vydané ministerstvem životního prostředí pro stavbu obchvatu Mikulova.