Silná bolest v krku a teplota. Jak poznat, jestli potřebujete antibiotika nebo to zvládnete bez nich?

Ráno zima, v poledne horko. Jeden den je léto, druhý den sychravo a podzimní plískanice. První nachlazení z prudkých výkyvů teplot na sebe nenechají dlouho čekat. Kýcháte na celé kolo, v krku vás řežou žiletky, hlava brní a do práce, kde úspěšně rozšiřujete bacily na své kolegy, se sotva dovlečete. Po pár dnech zoufale toužíte po rychlé úlevě, a tak jdete za lékařem a žádáte antibiotika.

Antibiotika? Záleží na typu infekce

Říká se, že antibiotika zachránila životy více lidem, než kolik jich padlo v druhé světové válce. Tyto léky však kromě toho, že ničí nebezpečné mikroorganismy, ničí také ty mikroorganismy, které potřebujeme. Příliš časté užívání antibiotik má celou řadu vedlejších účinků. Mezi hlavní patří narušení střevní mikroflóry, která je pro fungování organismu zásadní, a oslabení imunity.

Doba, kdy se na téměř každou větší bolest v krku doprovázenou horečkou nasazovala slepě antibiotika jen tak „pro jistotu“ je naštěstí pryč. V první řadě je nutno rozlišit, o jakou infekci se jedná. Antibiotika likvidují bakterie, takže jsou účinnou zbraní proti bakteriální infekci. Typickou je například klasická angína způsobená streptokokem (druh bakterie). Pokud je ovšem nemoc způsobená virovou infekcí, antibiotika jsou proti ní neúčinná, jen zbytečně zatíží organismus.

Jak rozpoznat o jakou infekci jde

Někdy je lékaři jasné na první pohled, o co jde. Vysoké horečky, silná bolest v krku, zanícené mandle, zvětšené uzliny citlivé na pohmat a celková schvácenost nemocného hovoří pro bakteriální infekci a nutnost nasadit akutně antibiotika. Ne vždy je však situace úplně jednoznačná. V těchto případech se používá, mimo jiné, tzv. CRP vyšetření. Je velmi jednoduché – provádí se z kapky krve z prstu a výsledky se dozvíte do několika desítek minut. Pokud je hodnota CRP (bílkovina zvaná C-reaktivní protein) v krvi nízká, pak se pravděpodobně jedná o virovou nákazu a antibiotika nejsou potřeba.

CRP testy si můžete udělat už i sami

Donedávna platilo, že CRP vyšetření vám mohl udělat pouze lékař. Nyní  existuje nově možnost zakoupit si CRP test v lékárně. Jeho cena je přibližně tři sta korun. Nicméně stále platí, ať už je nemoc bakteriálního či virového původu, nepřecházejte ji, protože vám mohou hrozit závažné následky. Vaše tělo potřebuje klid, teplo a dostatek tekutin, aby mohlo zmobilizovat své síly a rychle položit nemoc na lopatky.