Den bez jízdenek a revizorů! Příští pátek se můžete svézt v MHD zadarmo

ZLÍNSKO – Ve Zlíně a Otrokovicích se chystá další Den bez aut. Do akce, která má poukázat na alternativní způsoby dopravy bez automobilů, se zapojí i Dopravní společnost Zlín-Otrokovice. V pátek 20. září se tak budete moct po obou městech včetně Želechovicí svézt zcela zdarma.

Akce se stala nedílnou částí Evropského týdne mobility, který začíná 16. a končí 22. září. „Na ekologické způsoby dopravy se snažíme upozorňovat a motivovat lidi během celého roku. Pořádáme cyklojízdy, zapojujeme se do akce Do práce na kole, apod. Otrokovice leží na rovině, a to přímo vybízí k tomu, aby lidé využívali například jízdní kola nebo koloběžky,“ uvedla starostka Otrokovic Hana Večerková.

Během Dne bez aut v pátek 20. září 2019 si cestující v celé síti MHD ve Zlíně, Otrokovicích i v Želechovicích nad Dřevnicí nebudou muset označovat po nástupu do trolejbusů a autobusů žádné jízdenky. Také průkazky časových jízdenek mohou v tento den klidně zapomenout doma. Revizoři budou mít náhradní volno. Úplně zadarmo si tak mohou hromadnou dopravu vyzkoušet i lidé, kteří jsou jinak zvyklí pohybovat se po městě autem.

Předprodejní místa i jízdenkové automaty DSZO zůstanou v provozu. Řidiči ve vozidlech však jízdenky prodávat nebudou. Na jeden den bude odstaven také systém SMS jízdenek. Informace o možnosti cestování bez jízdenky budou zveřejněny na elektronických zastávkových panelech i na LCD obrazovkách ve vozidlech.

Jednodenní výpadek tržeb z jízdného v síti MHD DSZO představuje částku bezmála sto šedesát tisíc korun. Tuto ztrátu uhradí dopravní společnosti města, která jsou jejími zřizovateli a objednateli městské hromadné dopravy.