Lesy odumírají, chcete je pomoci obnovit?

BRNO – Lesy ČR vyhlásily na 19. září Den za obnovu lesa, v jehož rámci vyzývají veřejnost, aby se zapojila do obnovy lesů. Podle lesníků čelíme v současné době jedné z největších kalamit v dějinách lesnictví na našem území. Staré lesy odumírají vlivem klimatické změny a sucha. V rámci této iniciativy se tento den organizuje několik veřejných akcí na různých místech po celé republice.

Lesy České republiky vás zvou na Den za obnovu lesa. Je to den, který má lidi spojit v úsilí čelit mimořádné kalamitě v našich lesích. Společně v tento den symbolicky zahájí výsadbu nových lesů, které budou růst po další generace. „Je třeba se připravit na to, že lesy, které dnes sázíme, budou za třicet, padesát let hodně jiné než ty, na jaké jsme byli zvyklí v minulosti a které dnes napříč republikou hynou. Tím, že v takové dosud nevídané míře sázíme nový les, tvoříme úplně novou krajinu. Sázíme lesy, které porostou do 22. století,“ uvedl generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček.

Přijďte i se svými blízkými ve čtvrtek 19. září v Brně na zastávku autobusů MHD 50 a 52 „Stará dálnice“. Kromě výsadby sazenic si můžete vyzkoušet i lesnické dovednosti, prověřit si své znalosti a v příjemném prostředí se také určitě dobře pobavíte. Osoby mladší 15 let mohou sázení a další práce v lese provádět jen se souhlasem zákonného zástupce. Spolu s lesáky i známými osobnostmi z regionu přidáte svůj první stromek ke společnému úsilí nazvanému „Sázíme lesy nové generace“. Svoji účast pro Jihomoravský kraj potvrdila i veslařka-skifařka, olympijská vítězka Mirka Knapková.