Nehoráznost jménem dětské exekuce. V Praze již brzy minulostí?

PRAHA – Kolik je jen v Praze dětských exekucí? Jak se k tomu staví radní, co lze udělat proto, aby děti nevstupovaly do života s koulí na noze?

„Exekuční vymáhání dluhů, které vznikly dětem, považujeme za nehumánní a nemorální. Oslovila jsem Exekutorskou komoru, abychom rozklíčovali, z jakých důvodů exekuce v dětství vznikají, a jaký počet takových exekucí v Praze je. Zjistili jsme, že všech 164 exekucí dětí do patnácti let eviduje Dopravní podnik hlavního města Prahy,“ uvedla radní pro legislativu Hana Kordová Marvanová.

V současné době se podařilo zastavit již 124 dětských exekucí. Zbývá tedy vyřešit ještě čtyřicet případů pro dluhy vzniklé před rokem 2008. Z dobrého obratu má radost i zastupitel Patrik Nacher, který rovněž inicioval rychlé řešení dětských exekucí na území Prahy. „Překážkou rychlého schvalování a jakýchkoliv kroků je fakt, že se musíme chovat s péčí řádného hospodáře. Proto jsem na radě města navrhl zpracování právního rozboru jednání řádného hospodáře versus veřejný zájem. Výsledky analýzy by mohly být podkladem pro všechny veřejnoprávní subjekty,“ uvedl zastupitel. Praha se snaží jít příkladem, a ukázat, že veřejné instituce, které jsou věřiteli v případě dětí, mohou sami tyto nehumánní exekuce zastavit.