Posaďte se a odpočívejte. Na lavičkách v Hradišti vám zahraje hudba žáků ZUŠ

UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Základní umělecká škola v Hradišti opět dokázala přenést umění svých žáků a jejich učitelů do ulic slovácké metropole. Pod názvem Hudební lavičky se skrývá nejnovější projekt, který za podpory města přináší hudbu mezi lidi. Na třech náměstích v centru Hradiště jsou instalovány lavičky, které vám zprostředkují příjemný hudební zážitek. „ZUŠka jde se svým uměním za svým posluchačem a divákem, což je moc dobrý krok. Jsme rádi za každý takový důkaz, že umění a kultura jsou jedním z výsostných znaků Uherského Hradiště,“ ocenil místostarosta Čestmír Bouda.

Stačí se jednoduše posadit na lavičku na Masarykově, Mariánském nebo Palackého náměstí a ze speciální krabičky si nechat přehrát některé skladby z repertoárů žáků ZUŠ. „Hudební lavičky jsou pouze jedním z kroků, kterými si připomeneme osmdesát let od založení Základní umělecké školy v Uherském Hradišti. Po celý podzim pak bude k výročí školy probíhat řada koncertů, výstav, tanečních i divadelních představení, které vyvrcholí slavnostním koncertem 20. listopadu v uherskohradišťském Klubu kultury, na němž vystoupí Slovácká filharmonie složená z absolventů, rodičů, žáků a pedagogů ZUŠ,“ přiblížil plány ředitel ZUŠ Jiří Pospíchal.

Zdroj: Město Uherské Hradiště

Projekt byl slavnostně uveden včera 12. září společně se zahájením výstavy „Začínáme“ na Mariánském náměstí. Kromě jednotlivých oborů, historie a současnosti ZUŠ seznámí výstava diváky se slavnými i méně známými absolventy včetně studentů a učitelů, kteří se po studiu do své domovské školy vrátili jako její pedagogové.

Uherskohradišťská ZUŠ má dlouhou tradici. Před osmdesáti lety byla ve městě zřízena hudební škola jako pobočka Městské hudební školy Dvořák ve Zlíně a prvních sedmapadesát žáků se věnovalo hře na klavír a housle. Po roce 1990 se z ní stala škola zařazená do sítě dnešního základního uměleckého vzdělávání a výsledky své práce vždy úspěšně prezentovala na koncertech, výstavách a společenských akcích. V současnosti má hned osm poboček, a to v Boršicích, Buchlovicích, Kunovicích, Osvětimanech, Polešovicích, Starém Městě, Tupesích a na Velehradě.