Zlín podpoří vznik jedenácti filmových scénářů

ZLÍN – Téměř milion korun si mezi sebe rozdělí jedenáct filmových projektů. Na čtvrtečním zasedání o tom rozhodlo městské zastupitelstvo. S podporou Zlína tak brzy začne vznikat sedm celovečerních snímků, dva dokumenty, jeden hraný a jeden a animovaný seriál.

Do historicky druhé výzvy zlínského filmového fondu se přihlásilo celkem patnáct žadatelů. „Hlavní podmínkou k získání dotace bylo dodržení přímé vazby námětu na město Zlín. Při hodnocení žádostí jsme však sledovali také originalitu látky nebo potenciál realizovatelnosti hotového scénáře,“ uvedl primátor Jiří Korec, který je zároveň předsedou Filmového fondu statutárního města Zlína.

Diváci se mohou těšit i na dva filmy inspirované baťovskou tematikou, které přiblíží životní osudy Jana Antonína Bati a Marie Baťové. Z celovečerních snímků uspěl příběh vodních pólistů a jejich emigrace v roce 1969, adaptace knihy zlínského spisovatele Antonína Bajaji, rodinný film ze současnosti, romantická komedie o hledání správných hodnot i hororový snímek. „Skupinu úspěšně podaných projektů uzavřely pilotní díly animovaného seriálu pro děti tematicky navazující na Zemanovu Cestu do pravěku a komediálního seriálu z prostředí ochotnického divadla,“ dodala Magdaléna Hladká ze ZLÍN FILM OFFICE.

Smyslem filmového fondu je především vyvolat zájem scenáristů o příběhy spojené se Zlínem nebo s jeho významnými osobnostmi. První výzva proběhla v roce 2018, kdy příslib dotace získalo osm projektů. Podmínky pro vyplacení příspěvku splnilo ve výsledku šest z nich. Letos se výše udělených příspěvkům pohybovala v rozmezí od čtyřiceti do sto padesáti tisíc korun.