Zlínská Daňová kobra si došlápla na pochybné obchodníky s vínem

ZLÍNSKÝ KRAJ – Zlínští kriminalisté vyšetřují rozsáhlý případ daňových podvodů, který se týká obchodování s vínem. „V této trestní věci zahájili trestní stíhání čtrnácti fyzických a jedenácti právnických osob pro podezření ze spáchání trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby,“ sdělila policejní mluvčí Lenka Javorková. Škoda, kterou obvinění krácením daní způsobili, dosahuje téměř deseti milionů korun.

Případem se policie začala zabývat na podzim roku 2016 na základě podnětu Finančního úřadu pro Zlínský kraj, který zjistil zaúčtování fiktivních faktur jedné firmy z Uherského Hradiště. Kauzu prověřovali do března letošního roku, kdy případ předali kolegům z odboru hospodářské kriminality.

Hlavním organizátorem byl pětačtyřicetiletý muž z Uherskohradišťska. Ten na základě plných mocí ovládal společnosti, jejichž jménem byly vystavovány fiktivní faktury na nákup zboží a služeb týkajících se především obchodování s vínem. Pravou rukou mu byla devětatřicetiletý účetní, která na základě jeho pokynů prováděla účetní agendu. „Prověřování této kauzy ukázalo, že pětačtyřicetiletý muž nikdy žádné víno nenakupoval a nemohl je tedy ani dodávat,“ uvedla Javorková.

Za období od počátku roku 2016 do poloviny roku 2017 měl muž fiktivně dodat přes milion litrů vína. Za uvedené období hlavní aktéři způsobili škodu krácením daní za téměř deset milionů korun. „Vyšetřování tohoto případu nadále pokračuje, spis je náročný na vyhodnocování velkého množství zajištěných důkazů. Kriminalisté úzce spolupracují s Generálním ředitelstvím cel, Finančním úřadem pro Zlínský kraj, Generální finančním ředitelstvím a Finančně analytickým úřadem,“ popsala Javorková.

Vyšetřovatel na základě dalšího prověřování a vyhodnocení zajištěných důkazů letos v srpnu obvinil čtrnáct osob ze Zlínského kraje, z toho devět mužů a pět žen, ze spáchání trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Ze stejného trestného činu obvinil i jedenáct právnických osob z Prahy, Uherského Hradiště, Zlína a Brna. Všichni obvinění jsou stíháni na svobodě a hrozí jim tresty v rozmezí od dvou do deseti let odnětí svobody.