Podzim je ideální dobou na výlety po republice

Mezi velmi oblíbené výletní cíle v tuzemsku patří hrady a zámky. V době letních prázdnin jsou zpravidla všechny tyto kulturní památky v obležení turistů a na některé z nich je třeba si vstupné zamluvit předem, s nadcházejícím podzimem ale nastává na poznávání českých hradů, zámků a zřícenin ideální doba.

Naše země má dlouhou a bohatou historii, překrásnou přírodu a je doslova posetá památkami, z nichž každá má svůj příběh, který stojí za to objevit. Na rodinný výlet se tak můžete vypravit i do turisticky méně známých končin, protože kus naší minulosti se dá najít prakticky všude.

Téměř pět stovek hradů a zřícenin

„V Památkovém katalogu Národního památkového ústavu se nám pod označením typu stavby „hrad“ podařilo nalézt celkem 461 unikátních záznamů o hradech a zříceninách v České republice. Nejvyšší koncentrací hradů a zřícenin v zemi se může pochlubit Středočeský kraj s celkem 58 památkami. Za ním následuje Plzeňský kraj s 55 a Jihomoravský kraj s celkem 50 památkami,“ upřesňuje Barbora Hrebíčková z portálu ShopAlike.cz, který studii hradů a zřícenin zpracoval.

Z celkového počtu 461 hradů je možné jich 388 označit jako zříceniny (84 %). Hradů zachovaných nebo přestavěných na současné zámky jich je 53 (12 %). Nejvíce zachovaných hradů se nachází ve Středočeském kraji (7) a na Vysočině (7). Jednotlivé zříceniny se také výrazně liší stavem zachování. 305 zřícenin má v různé podobě dochované části původní hradní stavby. Na 97 místech však už uvidíte jen terénní náznaky někdejšího hradu.

I dosud neznámé hrady a zříceniny mohou být cílem podzimních výletů, u nás jich máme přes tři stovky. Foto: Juraj Aláč

Většina památek  je volně přístupná

Ze všech hradů se jich 331 nachází volně v krajině a jsou přístupné bez poplatků a omezení, většina z nich je částečně zachovaných v torzální podobě. Koncentrace těchto památek je vysoká, milovníci toulek krajinou a objevitelé mohou někam vyrazit takřka najisto. Například na Českolipsku najdou 21 památek: 2 zachované hrady – Housku a Sloup, 18 zřícenin a lokalitu kompletně zaniklého hradu Klinštejn.

Celkem 96 hradů vybírá za prohlídku vstupné. Průměrná cena vstupného za nejdražší prohlídkový okruh pro jednoho dospělého je 95 korun, avšak ceny se pohybují od 20 korun například na hradě Strakonice nebo zřícenině hradu Tolštejn až do 500 korun na Karlštejně. Mezi placenými hrady je 18 státních v přímé správě Národního památkového ústavu, jako zmíněný Karlštejn nebo třeba zřícenina hradu Házmburk, hrad Švihov, zřícenina hradu Krakovec nebo hrad Točník.

Hrady zanikají přirozeným vývojem

Součástí Památkového katalogu NPÚ je i smutná statistika. Z celkového počtu 461 hradů a zřícenin je 20 už kompletně zaniklých. Některé zanikly historicky, v důsledku válek nebo živelných pohrom, jiné ustoupily moderním stavbám, třeba vodním nádržím.

ZDE najdete seznam placených hradů a zřícenin ke stažení (autor: shopalike.cz)

ZDE najdete seznam zavřených hradů a zřícenin ke stažení (autor: shopalike.cz)

 

ZDE najdete kompletní studii na stránkách shopalike.cz