Moravský Krumlov chce zpět Muchova plátna. Opravy zámku se prodraží

ZNOJMO – Dlouho očekávaná oprava jižního křídla zámku v Moravském Krumlově začala ve čtvrtek slavnostním sekáním na nádvoří zámku. Náklady na opravy části zámku v Moravském Krumlově, kde budou prostory určené pro Slovanskou epopej, se prodraží až o 20 milionů korun. Město bude žádat o peníze z Norských fondů.

Na zámku by se mohla plátna v blízké brzo objevit, pokud zastupitelstvo hlavního města Prahy odhlasuje zápůjčku Muchových pláten, a pokud město vše stihne opravit. Náklady na projekt dosahují částky až 50 milionů korun. Město vyčlenilo z rozpočtu 10 milionů, Jihomoravský kraj 10 milionů a dalších deset přislíbilo ministerstvo kultury. „Navýšení částky se týká zajištění potřebné kvalitní vzduchotechniky do interiérů, kde by plátna měla být vystavena. Chybějící sumu tedy musíme sehnat. Jedním z uvažovaných zdrojů jsou Norské fondy, které se nyní budou vypisovat,“ vysvětlil místostarosta města Zdeněk Juránek.

O umístění Epopeje v moravskokrumlovském zámku jednal minulý týden výbor pro kulturu pražského zastupitelstva. Při hlasování podpořila dočasné umístění Muchových pláten na tradičním místě těsná většina poměrem hlasů šest ku pěti. Pomohlo to, že tlačí čas. „Veškeré varianty trvalého umístění by trvaly roky, během kterých by dílo muselo čekat v depozitáři a být skryté návštěvníkům. Proto jsme intenzivně hledali možnosti dočasného vystavení,“ řekla pražská radní Hana Třeštíková.

Výstavní prostory zámku už nyní splňují klimatické podmínky pro uchování výtvarných děl. Konečné úpravy má město dokončit do jara příštího roku. Jestli se epopej skutečně vrátí na jižní Moravu, zatím není úplně jisté. Kulturní výbor může jen předat své doporučení. O věci teprve rozhodne pražské zastupitelstvo v říjnu. Za krumlovský zámek se postavilo 67 senátorů v petici a také John Mucha. Obyvatelé Moravského Krumlova se na návrat pláten do interiérů zámku velmi těší. Praha si plátna z krumlovského zámku odvezla před osmi lety a dosud nemá reprezentativní prostory pro vystavení obrazů.