Konečně nebudou cestující mrznout. Na nádraží u Grandu otevřeli novou čekárnu

BRNO – Cestující, kteří využívají nádraží u brněnského hotelu Grand, mohou od minulého týdne čekat na spoje pohodlněji.  Nádraží se totiž otevřelo po rozsáhlé opravě.

Rekonstrukce nádraží probíhala od jara. Dělníci opravili nástupiště a památkově chráněné střechy. „Přibyly veřejné toalety a zázemí pro cestující i řidiče. Příchod k nástupištím je nově bezbariérový s vodícími liniemi pro nevidomé. Zbývá jen doplnit trojrozměrný model nádraží pro nevidomé a elektronickou tabuli s odjezdy. Chceme, aby návštěvníky přijíždějící do města Brna vítalo přívětivé prostředí,“ vylíčila Hana Tomaštíková, mluvčí Dopravního podniku města Brna, který nádraží spravuje. Proto také z nádraží zmizely nevzhledné stánky.

Funkcionalistická budova nádraží autora architekta Bohuslava Fuchse přivítala první cestující už v roce 1951. Stavitelé tenkrát uskutečnili jen část z původních plánů a rozšíření zástupci města neplánují ani do budoucna. I proto, že od roku 1988 je stavba chráněna jako kulturní památka. Brzy po dokončení nádraží se ukázalo, že jeho velikost nestačí. Nádraží odbaví denně až 150 vnitrostátních a mezinárodních spojů. Brněnský dopravní podnik na opravy vydal 15 milionů korun, přitom ho využívá jen omezeně. Pravidelné linky zde mají společnosti RegioJet a FlixBus. Staré nádraží částečně v sedmdesátých letech nahradila Zvonařka, ale i ta v poslední době spíše chátrá. Majitel společnosti ČSAD Brno holding, která Zvonařku vlastní, ji plánuje začít opravovat na přelomu září a října.