Nechte si vyšetřit plíce v Den otevřených ambulancí, bez objednání a doporučení!

LIBERECKÝ KRAJ – Liberečtí pneumologové otevřou dveře svých ambulancí a nabídnou lidem vyšetření plic ve středu 18. září. Cílem této tradiční akce je upozornit na smrtelnou nemoc – idiopatickou plicní fibrózu (IPF) – a zachytit ji včas. Zájemci si mohou nechat prověřit stav svých plic bez objednání a doporučení praktického lékaře. Akce je součástí celorepublikového Týdne IPF.

„Dne otevřených ambulancí se účastníme pravidelně. Vyšetřit plíce si nechá vždy zhruba 20 nových pacientů. Často při preventivní akci odhalíme i jiná závažná plicní onemocnění,“ říká MUDr. Milada Šípková z EUC Kliniky Liberec.

V loňském roce vyšetřili plicní lékaři v kraji téměř 80 pacientů. U tří z nich objevili podezření na IPF a odeslali je na podrobnější vyšetření do specializovaných center. Současně lékaři odhalili i další plicní nemoci, nejčastěji astma nebo chronickou obstrukční plicní nemoc (CHOPN). Kompletní seznam zapojených ambulancí je dostupný na www.plicnifibroza.cz.

IPF je onemocnění, které poškozuje plicní sklípky. Jemná plicní tkáň se mění na husté vazivo a kvůli tomu plíce tuhnou. Změna je nevratná. Nemoc se nejčastěji projevuje dušností a kašlem. Pacienti přestávají stačit svým vrstevníkům a ani v klidu se nemohou zcela nadechnout. Možným příznakem IPF jsou i paličkovité prsty a nehty ve tvaru hodinových sklíček. Smrtelným onemocněním trpí v Česku přibližně 2 000 lidí. IPF lékaři neumí vyléčit, ale včasným podáním léků jsou schopni úbytek plicních funkcí zpomalit. Život pacienta lze prodloužit až o polovinu. Neléčení nemocní bohužel zpravidla do 3 let umírají.

Plicní lékaři u příležitosti Týdne IPF upozorňují také na problém s proplácením léčby u nemocných. Úhrada léčby ze zdravotního pojištění je omezena plicními funkcemi pacienta, a nemocným s hodnotami kapacity plic nad 90 % tak nemusí být vůbec proplácena. Na správnou péči čeká až čtvrtina pacientů. Včasná léčba před rozvojem výrazných obtíží přitom může nemocným výrazně zkvalitnit a prodloužit život.

Ilustrační foto