Nedobrá zpráva: Přestupky v Národním parku Šumava prudce rostou!

PLZEŇSKÝ KRAJ – Šumava je krásná a jedinečná. Svojí atraktivitou přitahuje stále větší množství lidí, a proto není divu, že její návštěvnost byla v letošním roce opět o poznání vyšší, než tomu bylo loni.

Od začátku června do konce srpna 2019 navštívilo sledované lokality více než 675 tisíc turistů. Loni za stejné období to bylo kolem 600 tisíc lidí. „Největší nárůst návštěvnosti je na Jezerní slati, a to o více než 30 procent. Za poslední tři měsíce ji navštívilo zhruba 77 tisíc lidí, loni ve stejném období 54 tisíc,“ uvádí vedoucí Informační a strážní služby na Modravsku Jan Pecánek.

S návštěvností však roste i počet přestupků, které strážci musí řešit. Nejčastějšími prohřešky jsou již tradičně nesprávné parkování, nepovolené vjezdy na cesty se zákazy vjezdu motorových vozidel, vjezdy kol mimo cyklotrasy, koupání v ledovcových jezerech nebo nepovolený vstup do klidového území.

Vedoucí Informační a strážní služby Adam Diviš vypočítává: „Nárůst je znatelný. Od června do srpna jsme na celém území Národního parku a CHKO Šumava řešili bezmála tisícovku přestupků, což je o skoro polovinu více než loni ve stejném období. Nejvíce z nich, asi 80 procent, jsme řešili domluvou, zbytek buď blokovou pokutou na místě, nebo jsme museli přestupky předat do správního řízení,“

Vedoucí strážce oblasti Stožecka Luděk Švejda k tomu dodal: „Stále častěji řešíme problém s elektrokoloběžkami. Při jejich používání v aktivním režimu (bez odrážení), se dle zákona o provozu na pozemních komunikacích jedná o motorová vozidla, kterým je vjezd na cesty národního parku zakázán.“

Dalším častým problémem jsou sběrači borůvek, jejichž počet se neustále zvyšuje. Ti často nerespektují klidová území a při sběru ničí porosty borůvčí nesprávným používáním tzv. hřebenů. „Velký problém se sběrači borůvek teď řešíme na Trojmezné a v okolí Plechého. Mnozí z nich ať z Česka, Rakouska, tak i Bavorska, vůbec nerespektují klidová území, ve kterých je možné se pohybovat pouze po značených trasách a používáním hřebenů doslova likvidují keříky borůvky nebo brusinky,“ dodává Luděk Švejda.