Ochutnejte region všemi smysly! Den Zlínského kraje představí to nejlepší

ZLÍN – Již po desáté předvede Den Zlínského kraje to nejlepší, co náš region může nabídnout. V jeden den tak z výšky Baťova mrakodrapu budete moct shlédnout na velkolepé oslavy v srdci krajského města, které se rozezní hudbou moderních i folklorních skupin, své dovednosti předvedou naši zemědělci a řemeslníci včetně složek IZS a připravené stánky se budou prohýbat pod vahou vynikajícího jídla a pití. V sobotu 21. září od devíti ráno budou moct malí i velcí ochutnat náš region všemi smysly.

Hlavní část oslav se odehraje v blízkosti Baťova mrakodrapu. V žádném případě si nesmíte nechat ujít příležitost projet se legendární pojízdnou Baťovou pracovnou! Na místě si budete moct prohlédnout připravené výstavy Vesnice roku a Stavba roku Zlínského kraje 2019 včetně bronzového modelu města. Pokud vyjedete až vzhůru na terasu, přijďte na pozorování Slunce spolu s pracovníky vsetínské hvězdárny.

Centrum 14|15 Baťův institut nabídne prostor stánkům regionálních výrobců. Mezi nabízenými dobrotami se nezapomeňte zastavit u oceněných výrobků, které získaly titul Perla Zlínska a Regionální potravina. Proběhne zde také prezentace oceněných výrobců s titulem Mistr tradiční rukodělné výroby Zlínského kraje. Za jednotné vstupné ve výši padesát korun se můžete podívat do všech expozic Krajské galerie výtvarného umění i Muzea jihovýchodní Moravy. Děti si zde rozhodně nesmí nechat ujít malování na obličej a výrobu placek.

Pódium na platformě 14|15 Baťova institutu ožije hudbou a tancem. Nejdříve se představí mažoretky, žáci základních uměleckých škol nebo Dechový orchestr mladých Zlín, postupně se ale ke slovu dostanou takové kapely jako Foxy Hunters, Docela kapela, Mirečkovi Sekeráše, FOR YOU, AG Flek a ARGEMA.

Ukázky práce hasičů, policistů i záchranářů vás čekají na Vavrečkově ulici. Představí se Krajské vojenské velitelství Zlín i Zemský hřebčinec Tlumačov, který nabídne projížďky kočárem. Budete se také moc zapojit do kampaně „Jedu na dřeň“ a nechat se zapsat do registru dárců kostní dřeně.

Parkoviště Cream zaujme obdivovatele práce našich farmářů a řemeslníků, ale především všechny děti. Farmářská stezka a festival řemesel je seznámí například se zvířátky ze statku, vyzkouší si simulaci dojení krávy i další farmářské činnosti, budou poznávat rostliny nebo se dozví spoustu zajímavostí ze života včel. Na konci stezky na ně navíc čeká odměna. Představí se spolky myslivců, rybářů, včelařů, zažijete jízdu s traktory na dálkové ovládání a vyzkoušíte svou zručnost například při couvání vlečkou. Aktivity pro děti připraví i dopravní hřiště BESIPu. Především se ale budete moct zakousnout do těch nejlepších dobrot, jaké Zlínský kraj nabízí. Představí se vám místní pivovary a ochutnáte typické regionální speciality.