Střední Čechy rekordně volily! 

STŘEDOČESKÝ KRAJ – Nové volené zástupce mají tři obce a jeden městys ve středních Čechách: Bernardov na Kutnohorsku, Kněžičky na Nymbursku, Křivoklát na Rakovnicku a Zlatá na Praze-východ. V sobotu se konaly nové volby v místech, kde se zastupitelstva rozpadla nebo počet jejich členů poklesl pod zákonem stanovený počet. 

V celé republice šlo o dohromady o deset obcí a jednu městskou část v metropoli, Prahu-Nedvězí. Výsledky hlasování dnes projedná Státní volební komise. Po jejím schválení budou uveřejněny ve Sbírce zákonů. Ustavující zasedání zastupitelstev spojená s volbou starostů by se měla konat do 12. října. K nejdůležitějším tématům se bezpochyby bude řadit jednání o rozpočtu.

„Volební účast dosáhla 56,79 procenta,“ vyhodnotil v neděli celorepublikové výsledky Jan Cieslar z centrály Českého statistického úřadu. Právě statistici tradičně zajišťují sčítání volebních výsledků. V nových volbách jednoznačně uspěli nezávislí kandidáti. Strany či hnutí se ve středních Čechách ani nezapojily. Třeba v Bernardově se o přízeň voličů ucházelo sedm jednotlivců, z nichž pouze dva byli muži. Mandát získalo pět z nich.