Žďárský zámek vypravuje speciální prohlídky do První republiky

ŽĎÁR NAD SÁZAVOU – Zapomeňte na mobilní telefon, online připojení a každodenní shon. Vypněte a nechejte se alespoň na hodinku ovládnout romantikou první republiky. Cestu do období před sto lety pro vás připravili na Zámku Žďár nad Sázavou první říjnový víkend – 5. a 6. října.

Přesně před rokem jste mohli vyrazit na zámek ve Žďáru nad Sázavou na originální divadelní prohlídky s názvem Zámkem před 100 lety. V letošním roce zámečtí vsadili opět na podobné téma. „Loňské podzimní prvorepublikové prohlídky navštívilo během tří dnů téměř 800 návštěvníků. Dostávali jsme velmi pozitivní ohlasy, proto jsme se rozhodli na úspěch z předchozího roku navázat a připravili jsme další prohlídku z této doby,“ vysvětluje Martina Schutová, hlavní organizátorka akce a vedoucí lektorského oddělení žďárského zámku.

Během netradiční procházky po zámku s názvem Cesta za romantikou první republiky tentokrát potkáte spoustu nových postav a zažijete úplně nové příběhy. Po cestě narazíte třeba na pivovarníka Františka Dvořáka, který se v dobových plavkách snaží otužovat a vzpomíná na staré dobré časy. Nebude chybět ani hraběnka Klotylda Festeticsová s továrníkem Jaroslavem Rouskem, zakladatelem firmy Tokoz. Zážitkem bude také setkání s válečným veteránem, s cvičícími sokoli a spoustou dalších postav, jejichž příběhy vychází z historických událostí.

„Někteří návštěvníci si možná ještě z minulého roku pamatují příběh rozverné Bětky a její lásky s lesním adjunktem Jarouškem. Možná budete překvapeni, jak to mezi nimi dopadlo,“ říká Martina Schutová a dodává, že vůbec není nutné znát souvislosti z loňských prohlídek. Cesta za romantikou první republiky, která proběhne 5. a 6. října, bude veselá a užije si je celá rodina.

Vstupenky na prohlídky jsou v prodeji na recepci Muzea nové generace nebo online na www.zamekzdar.cz.