Kotlíkové dotace v Praze potřetí. A naposledy

PRAHA – Ovzduší v Praze je druhé nejhorší v České republice. Ještě zbývá vyměnit až dva tisíce starých a nevyhovujících kotlů. Praha na to nyní má další hromadu evropských peněz.

Zahájení „Kotlíkových dotací III“, které včera schválila Rada hlavního města Prahy, započne 21. října 2019. V minulé vlně se podařilo uspokojit 194 žadatelů a celkem bylo vyplaceno 26,2 milionu korun. Na třetí vlnu dotací je vyčleněno 24,5 milionu. „Praha má druhý nejšpinavější vzduch v republice. To se zásadně projevuje na zdraví obyvatel. Největší vinu na znečištění nese automobilová doprava, ale nelze opomíjet ani zplodiny, které vznikají při spalování uhlí a koksu. Praha opět nabízí majitelům nevyhovujících starých kamen, že jim přispěje na nákup nových,“ uvedl náměstek primátora pro oblast životního prostředí Petr Hlubuček. Kdo si nevymění starý kotel za využití evropských peněz, bude muset za pár let měnit za své.

Jedná se pravděpodobně o poslední možnost čerpání financí z evropských fondů. Celkem Ministerstvo životního prostředí vyjednalo dotace na výměnu kotlů ve výši devět miliard, které zajistí výměnu až sto tisíc nevyhovujících kotlů. Žádost o dotaci pro fyzické osoby je nutné podat v písemné formě. Žadatel má od podpisu smlouvy půl roku na realizaci výměny nové tepelného zdroje, a do třiceti dnů od spuštění musí doložit všechny potřebné dokumenty. Pokud splní všechny podmínky, bude dotace vyplacena přímo na účet žadatele. Výše dotace je závislá druhu nově instalovaného zařízení. Osmdesát procent pro tepelná čerpadla a kotle na biomasu s výhradně automatickým dávkováním. O pět procent méně pak na plynový kondenzační kotel. Dotazy je možné směřovat na email kotlikovedotace@praha.eu.