Nový hrad: Jaká náhoda pomohla švédskému vojsku dobýt hrad?

Uprostřed lesů jižně od Blanska stojí na vysokém a strmém ostrohu zřícenina Nového hradu. Měl střežit důležitou cestu z Brna blanenským údolím, ale v roce 1645 jej nepozorovaně přepadl švédský oddíl. Nyní pravidelně ožívá od jara až do prvního sněhu různými kulturní akcemi a jarmarky.

Ještě letos můžete přijet na historický jarmark v měsíci září (víkend 21. – 22.) a v říjnu (víkend 19. – 20.). Na nádvoří vás přivítají stánkaři s celou řadou originálního zboží. Občerstvení vám poskytne hradní šenk či stylová taverna. A na děti čeká spoustu her a zábavy. Majitele pejsků upozorňujeme, že vstup pro vaše čtyřnohé miláčky je povolen pouze na vodítku (případně v tašce) s košíkem.

Nový hrad není příliš rozsáhlý, ale díky romantickým úpravám se vám určitě zalíbí. Při návštěvě nejprve projdete vstupní bránou na nádvoří, kde stojí hlavní palác, věž a hláska. Při prohlídce můžete navštívit středověkou mučírnu i hradní palác s replikami tehdejší zbroje. Jistě vás upoutají hradby s parkánem, kterými je hrad obehnán.

A jak to bylo s obléháním hradu?

Posádka pevnosti totiž nebyla příliš ostražitá, muži byli opilí a hráli v bráně kostky. A tak Švédové, kteří zjevně měli informátory, lehce pronikli do hradu a dobyli jej.

Malá historie Starého a Nového hradu

První zmínka o Starém hradu, jehož pozůstatky leží nedaleko Nového hradu, pochází z roku 1381. Jedním z majitelů byl také moravský markrabě Jošt. Na počátku roku 1470 byl zničen vojskem uherského krále Matyáše Korvína. K obnově nedošlo, ale na předsunutém opevnění byl vybudován Nový hrad, k jehož stavbě byl použit materiál z rozbořeného Starého hradu.
V roce 1990 se zchátralého hrádku ujala organizace Českého svazu ochránců přírody a tuto významnou kulturní památku opravují dodnes.

Kudy na hrad?

Nový hrad leží v přírodní rezervaci U Nového hradu a je přístupný za pěkného počasí od jara až do podzimu. Cesta k němu vede pouze pěšky po červené turistické značce. Cyklisté mohou použít trasu číslo 5119 a poté na rozcestí se napojit na červenou značku vedoucí ke hradu.

Místo

Jihomoravský kraj, okres Blansko, Olomučany
GPS hradu: 49.3241444N, 16.6418722E

Kontakt

Český svaz ochráncù přírody a kulturních památek Nový hrad
Nový hrad, pošta Adamov, 679 04
tel: +420 516 446 221
e-mail: novyhrad@atlas.cz
www.novyhrad.eu

Otevírací doba a vstupné

Pro veřejnost je hrad otevřen za pěkného počasí o víkendech od 10 do 17 hodin. Aktuální otevírací dobu si ověřte na telefonním čísle nebo webových stránkách hradu. Vstup je zdarma.

Kam se jít najíst a ubytovat?

Wellness Hotel Olberg
Olomučany 58, 679 03 Olomučany
tel. Hotel: +420 734 446 291
tel.: restaurace: +420 734 440 088
e-mail: hotel@olberg.cz
www.olberg.cz