V domově pro seniory bylo zpronevěřeno 11 milionů korun. Klienti se nemusí bát. Kraj jim plánuje peníze vrátit!

MĚLNICKO – Podle krajských kontrol zmizelo z pokladny domova pro seniory ve Všestudech na Mělnicku přes 11 milionů korun. Středočeský kraj proto podá trestní oznámení na bývalého ředitele domova Petra Kubíčka.

Čtyři miliony z účtu klientů

Podle účetnictví mělo být v pokladně o zhruba 11 milionů korun víc, než ve skutečnosti bylo. Z této částky pak skoro 4 miliony měly patřit přímo klientům domova. Ze zpronevěry vedení kraje podezřívá bývalého ředitele Kubíčka. Toho radní v půlce července odvolali a dosadili na jeho funkci Ondřeje Šimona. Nový ředitel na Kubíčka 17. července podal první trestní oznámení. Případem se tedy zabývá středočeská policie. Petr Kubíček kromě všestudského Červeného mlýna působil i v podobném zařízení Rybka v Neratovicích. Kraj tu nechal hospodaření také prověřit. Ukázalo se, že odtud si půjčil 1,2 milionu korun, které ale vrátil.

Vrátit a vymáhat

Červený Mlýn Všestudy s kapacitou 50 lůžek je příspěvkovou organizací Středočeského kraje. Podle radní pro sociální oblast Anety Heřmanové se klienti domova seniorů ani jejich rodiny nemusí bát, že by o peníze přišli, nebo že by byla ohrožená péče. Kraj plánuje peníze klientům vrátit  Celou zpronevěřenou částku přes 11 milionů korun pak vymáhat po bývalém řediteli. Jakou částku bude dům pro seniory potřebovat přímo na chod zařízení, o tom chce radní s vedením domova ještě jednat. Konkrétní návrh pak musí znovu schválit středočeští radní a zastupitelé.