Zlínské stromy trápí nejen sucho, ale i vandalové. Město na podzim vysadí čtyři sta nových

ZLÍN – Odbor městské zeleně dělá, co může, aby stromy v ulicích a parcích krajského města uchránil před ničivým suchem. Horší než klimatické změny je bezohledné chování vandalů, kteří jsou schopni navrtáním nebo zlomením zničit i zapěstované stromy. Některý rok jich kvůli takovému řádění padne za oběť šest, jindy devatenáct nebo jedenadvacet. Letos už jich je třicet.

Jednání vandalů je stěží pochopitelné i pro náměstka primátora Bedřicha Landsfelda. „Každoročně takto přijdeme o řadu nově vysazených i zapěstovaných stromů, které zničí přímo lidé a my je pak musíme vysadit znovu. Přitom pracovníci odboru zeleně mají již dost práce s tím udržet v období sucha vysazené stromy vůbec při životě,“ uvedl náměstek.

Foto: Cílem vandala se stal i javor na Jižních Svazích. Zdroj: Policie ČR

Nad některými případy poškozování městské zeleně skutečně zůstává rozum stát. V letošním roce se cílem útoku vandala stal třicetiletý javor na sídlišti na Jižních Svazích. Šedesátiletý muž jej tehdy ořezal tak, že hrozilo jeho pokácení. „Muž, který neodborný zásah provedl, se proti obvinění brání tím, že listy stromu vydávaly hluk, koruna stromu prý navíc zasahovala až do fasády bytového domu, kterou znečišťovala, navíc stínila některým bytům,“ uvedla tehdy policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Průměrný strom přitom funguje jako tři i více klimatizačních jednotek. Neposkytuje jen stín, ale pohlcuje i prach a vypařováním vody ochlazuje okolí. I z tohoto důvodu bude od října do konce listopadu Odbor městské zeleně vysazovat téměř čtyři sta nových stromů. Kolik z nich však opět nepřežije útoky vandalů, kteří nejspíš ani netuší, že vlastně škodí sami sobě, je otázkou.