Ztratit se v lese může být snadné, poznal na své kůži vyděšený houbař! 

MLADÁ BOLESLAV – Mladoboleslavští policisté pátrali v minulém týdnu po pohřešovaném osmasedmdesátiletém muži, který se ztratil během houbaření v lese poblíž obce Dolní Slivno na Mladoboleslavsku. Když se dlouho nevracel, začala mít jeho manželka obavy o jeho zdraví a zavolala policistům. Do pátrací akce se zapojilo několik hlídek, psovodi se služebními psy a vrtulník s termovizí. Naštěstí už dvě hodiny po oznámení byl pohřešovaný muž policejní hlídkou vypátrán v lese v katastru obce Konětopy.

Pokud už zabloudíme

Zabloudit lese není zase tak neobvyklé. Na ztrácení jsou nejzrádnější husté lesy na rovině, protkané neznačenými cestami. Vyběhnete si odpoledne na houby a stačí chvíle nepozornosti a najednou nevíte, kudy kam. S rozměry našich lesů stačí teoreticky jít pořád rovně a vylezete někde v civilizaci. V každém případě je třeba se zastavit a uvažovat. Nepodlehnout panice, která člověka nutí hýbat se, spěchat a případně chodit dokola. Tím se vyčerpáváme, ztrácíme energii a tekutiny. Máte-li na svém mobilním telefonu signál, nestyďte se přivolat si pomoc od svých blízkých nebo zavolat tísňovou linku 112. Má tu výhodu, že její technologie umožňuje lokalizovat volajícího.

Lépe tomu předcházet

Policisté upozorňují na dodržování základních pravidel před vstupem do lesa: Nechodit pokud možno samotní, držet se nadohled, nechodit do hlubokého lesa a mít u sebe nabitý a funkční mobil. Pokud trpíte závažnou nemocí, mějte u sebe potřebné léky.