Hospodskou potyčku v Zubří ukončila střelba. V případu nyní padlo obvinění

VSETÍNSKO – V tragickém případu střelby, ke které došlo v loňském roce v hospodě v Zubří na Vsetínsku, padlo obvinění. „Návrhem na podání obžaloby ukončil v těchto dnech krajský vyšetřovatel z odboru obecné kriminality případ zabití muže, kterého v restauraci v Zubří střelnou zbraní usmrtil padesátiletý muž,“ sdělila policejní mluvčí Lenka Javorková. Vyšetřovatel jej obvinil ze zvlášť závažného zločinu zabití, za který mu hrozí trest odnětí svobody na tři až deset let.

K události došlo loni v sobotu 6. října navečer v místní hospodě. Muži ve věku padesát a jedenapadesát let se nejdřív začali hádat, pak se ale rozepři rozhodli vyřešit ručně. Když oba spadli na zem, starší svého soka částečně zalehl, přičemž mladší se nemohl dostat ven. „Ze strachu, že ho ležící muž udusí, vytáhl v silném rozrušení z ledvinky připevněné na těle revolver, ze kterého na muže ležícího na něm vystřelil. Postřelený muž zraněním na místě podlehl,“ popsala Javorková.

Oba byli v té chvíli pod vlivem alkoholu, podle znaleckého posudku měli v krvi kolem dvou promile. Zbraň, ze které se střílelo, držel obviněný legálně.

V průběhu vyšetřování zadali krajští kriminalisté několik znaleckých posudků z oboru zdravotnictví, psychologie, psychiatrie a kriminalistiky. „Závěry posudků a další shromážděné důkazy vylučují, že by se obviněný bránil v intencích nutné obrany a použití zbraně v tomto případě nelze ani právně kvalifikovat jako zvlášť závažný zločin vražda. Muž je stíhán na svobodě a za zvlášť závažný zločin zabití mu hrozí až desetiletý trest odnětí svobody,“ uzavřela Javorková.