„Ruku na srdce!“ nabádají oranžové židle v Brně

BRNO – Už vás překvapily v ulicích Brna oranžové židle s podivnými boulemi na nohách? Židle mají upozornit na hlavní příznaky závažného onemocnění srdce a seznámit veřejnost s chronickým srdečním selháním. Do osvětového projektu se zapojilo od konce srpna také Brno.

Srdeční onemocnění hrozí každému pátému člověku nad čtyřicet let. Projevuje se únavou, rychlým nárůstem váhy, nechutí k jídlu a především oteklými kotníky. Při srdečním selhání nedochází k dostatečnému prokrvování končetin, proto se na různých částech těla zadržuje voda a vytváří se otoky. „Není lehké si zmiňované příznaky spojit se srdečním onemocněním. Srdeční selhání je onemocnění, jehož příznaky mohou být zpočátku velmi nenápadné a řada lidí má tendenci je podceňovat a zvláště ve vyšším věku je přisuzují stáří,” vysvětlil Jindřich Špinar, přednosta kardiologické kliniky Fakultní nemocnice Brno.

Projekt oranžových židlí vznikl pod záštitou Magistrátu města Brna. Židlí je celkem osm a můžete je vidět na Kraví hoře, u mostu u Galerie Vaňkovka, u Moravského zemského muzea a u parku Lužánky. Židle jsou však schválně i v místech, kde se člověk zadýchá, jako na schodech u Špilberku, na Petrově a u Betlémského kostela v Pellicově ulici. „Jsme velmi rádi, že se osvětový projekt o srdečním selhání dostal ve formě této jedinečné instalace i do Brna. Věříme, že informování veřejnosti o závažném onemocnění jsou potřebná a tímto způsobem i dobře zapamatovatelná,“ řekl Petr Štika, tajemník úřadu městské části Brno-střed.