Zmírnění podmínek parkování pro držitele průkazů ZTP a ZTP/P

PŘÍBRAM – Příbramská rada se na posledním svém jednání rozhodla změnit podmínky pro parkování zdravotně znevýhodněných občanů. Nově budou mít držitelé těchto průkazů první dvě hodiny parkování zdarma s tím, že použijí parkovací kotouček umístěný za čelním sklem vozidla. Povinnost platit parkovné se na ně tedy také vztahuje, ale až po uplynutí dvouhodinové doby, která by měla být dostatečná pro vyřízení běžných záležitostí jako je návštěva úřadu, pošty či nákup.

Zároveň došlo u držitelů průkazů ZTP a ZTP/P ke zvýhodnění parkovacích karet pro rezidenty parkující v jinak zpoplatněných zónách, například na náměstí 17. listopadu. Nově držitele průkazu ZTP a ZTP/P bude rezidenční parkovací karta stát 160 Kč/měsíc, 800 Kč/pololetí, 1 600 Kč/rok. Běžné ceny rezidenčních karet jsou 200/1000/2000 Kč.

„Cílem původního rozhodnutí nebylo nikoho ze znevýhodněných poškozovat. Možná byla věc jen nešťastným způsobem komunikována. Přijali jsme kompromisní variantu, která je k držitelům průkazů ZTP a ZTP/P vstřícnější. Běžné pojížďky si nyní vyřídí bez placení za parkování. Zneužívání míst pro dlouhodobé stání pak snad bude vyloučeno zpoplatněním třetí a následujících hodin. Věřím, že se nebude opakovat stav, kdy byla místa celodenně obsazena,“ uvedl po jednání rady starosta Jan Konvalinka.

Rada města přistoupila ke změnám na základě přezkumu původního usnesení a ve snaze o vstřícný krok ke znevýhodněným spoluobčanům.