Obyvatelé Berouna pozor! Po městě budou rozmístěny jedovaté návnady.

BEROUN – v době od 20. září do 20. listopadu je velmi důležité, aby majitelé domácích zvířat věnovali zvýšenou pozornost především psům, kočkám či fretkám a nepouštět je volně bez dohledu. Opatrní by měli být také rodiče malých dětí.

V této době potrvá v Berouně pravidelná podzimní deratizace. Ta spočívá v kladení kapslí s účinnou látkou do míst největšího výskytu hlodavců, nejintenzivněji v místech sídlištní zástavby, do kanálů a silničních vpustí. Nástrahy jsou umisťovány zejména do děr na travnatých plochách. Zde by je mohli vyhrabat a pozřít zvířata, nebo je roznést dále než byly instalovány.

Město Beroun ročně vynakládá na hubení hlodavců vysoké finanční prostředky. Díky pravidelnosti deratizací se však daří jejich populaci stále snižovat. „V rozpočtu na rok 2019 máme na deratizaci, dezinfekci a dezinsekci vyčleněnou částku 120 tisíc korun, v rámci úpravy rozpočtu, budou zastupitelé schvalovat ve středu 25. září, navýšení této položky o 50 tisíc korun“ sdělila Jitka Soukupová z oddělení komunikace a vnějších vztahů města Beroun.

Co dělat, když domácí zvíře sežere jed na krysy? Dojde-li k požití deratizační látky, vyhledejte lékaře nebo veterináře. Deratizace nás chrání, hlodavci šíří závažné nemoci typu Weilové žloutenky, paratyfus, mor, prasečí mor a mnohé další. Také mají parazity – blechy, které se mohou v zamořených objektech rychle rozmnožit. Alergikům též hrozí rizika, srst, trus, moč, pižmo hlodavců jsou silné alergeny. Takový potkan, přenašeč nebezpečných chorob, rodí mláďata prakticky po celý rok.