Policejní video z kontroly na D2 vás překvapí. Kamioňáci telefonují, vyplňují formuláře, sledují filmy

BRNO, BRNO- VENKOV, BŘECLAV – Pro kontrolu řidičů kamionů používají policisté policejní autobus. Mají tak lepší výhled na řidiče, kteří ani nemají ponětí o tom, že jsou právě v hledáčku policistů. V pondělí takto v rámci rozsáhlé celorepublikové dopravně bezpečnostní akce kontrolovali řidiče na dálnici D2 a zajímavé výsledky nyní zveřejnili.

zdroj: Policie ČR

S ohledem na vývoj vysoké dopravní nehodovosti kamionů na D2 v minulých týdnech a nekázeň některých řidičů nákladních vozidel se policisté zaměřili především na způsob jízdy řidičů kamionů, zakázané předjíždění v určitých úsecích pozemní komunikace, používání povinného bezpečnostního pásu, předměty bránící řidiči ve výhledu z vozidla, používání mobilů a všechny formy nevěnování se řízení.

Během první hodiny jízdy autobusu, z nějž policisté akci dokumentovali, zjistili na D2 mezi Brnem a hraničním přechodem Lanžhot pětici přestupků. Další pak přibývaly stejným tempem. Šoféři kamiónů nejčastěji telefonovali. Jeden z nich vypisoval na volantu formuláře, další sledoval na tabletu film. „Autobus má při dokumentaci přestupkových jednání výhodu nadhledu, jelikož některá protiprávní jednání řidičů nákladních vozidel nelze za jízdy z osobního motorového vozidla Policie ČR dokumentovat, protože řidiči nákladních vozidel jsou před pohledem policistů obvykle ukryti ve vysoko položené kabině nákladního vozidla,“ uvedl Jan Frieser z odboru služby dopravní policie. V případě zjištění protiprávního jednání řešili přestupek ihned policisté v doprovodných vozidlech jedoucích za autobusem. Zastavili vozidlo na vhodném stanovišti a projednali zjištěné protiprávní jednání řidiče. Kontrolovali také dodržování předepsaných dob řízení a odpočinku řidičů včetně dodržování nejvyšší povolené rychlosti nákladních vozidel. Dále se hlídky zaměřily také na kontrolu alkoholu a jiných návykových látek u řidičů. V kontrolách budou pokračovat i v dalších dnech.

Telefon v ruce? ? Tablet s filmem na volantu? ? Pro některé řidiče kamionů žádný problém ??Za pouhou hodinu jízdy speciálního kontrolního autobusu pod D2 odhalili jihomoravští policisté hned pět přestupků šoférů.

Zveřejnil(a) Události Brno dne Úterý 17. září 2019