V Budějovicích startuje pilotní projekt o totalitním režimu

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Nejmladší generace mnoho neví o skutečném dění v tehdejším totalitním státě a bohužel i povědomí o přelomovém roku 1989 je velmi chatrné. To by podle iniciátorů mohl změnit projekt s názvem „TOTALITA Multimediální průvodce 1948-89“.

„V Českých Budějovicích odstartuje pilotní a zároveň putovní projekt s názvem TOTALITA Multimediální průvodce 1948-89. Připomene nám vlastní trpkou zkušenost s komunistickým režimem i jeho oběti. Věřím, že se do velkého projekčního dómu na náměstí Přemysla Otakara II. přijde podívat, a snad i ponaučit, mnoho lidí. Slavnostní zahájení bude na náměstí v dómu v pondělí 23. září 2019 v 10:00 hodin,“ říká náměstek primátora Juraj Thoma.

Většina anket i výzkumů ukazuje, že většina nejmladší generace mnoho neví o skutečném dění tehdejší doby. „Náš projekt multimediálního průvodce totalitou 1948-89 chce toto změnit, a především žákům a studentům ukázat, jaké to bylo,“ říká iniciátor projektu Lukáš Nádvorník. Při příležitosti 30. výročí Sametové revoluce tak ve spolupráci s předním historikem Petrem Blažkem, ředitelem Ústavu soudobých dějin Akademie věd České republiky Miroslavem Vaňkem a pod záštitou předsedy Senátu Parlamentu České republiky Jaroslava Kubery a Platformy evropské paměti a svědomí, vznikl unikátní vzdělávací multimediální projekt, který nejmladší generaci velmi názorně ukáže, jak konkrétně vypadalo totalitní Československo před rokem 1989.

Za použití nejmodernějších technologií a prostřednictvím zážitku chtějí autoři vtáhnout diváka do reálií totalitního Československa i přelomové doby roku 1989 a umožnit jim si na několik okamžiků dobovou atmosféru prožít na vlastní kůži. Na náměstí Přemysla Otakara II. V Českých Budějovicích vyroste v týdnu od 23. do 28. září 2019 velký projekční dóm, který budou doplňovat velkoplošné informační panely. Zatímco projekce v dómu zajistí divákům především emocionální zážitek, interaktivní panely rozmístěné v jeho okolí doplní potřebné faktografické informace a celkový historický kontext událostí.

Instalaci doplní beseda s tehdejšími studenty z roku 1989, kterou bude moderovat ředitel Ústavu soudobých dějin Akademie věd ČR Miroslav Vaněk. „Našim cílem je představit základní totalitní rysy komunistického režimu, které však často měly, vzhledem k jeho rozsáhlé systémové krizi, na konci osmdesátých let také svoji absurdní až komickou rovinu. Vedle ideologických a represivních mechanismů se pokusíme také přiblížit rozšířenou banalitu, uniformitu a uzavřenost tehdejšího způsobu života,“ říká odborný garant projektu a přední historik Petr Blažek.

Instalace bude přístupná veřejnosti každý den od 8:30 do 19:00 hodin.