VIDEO: TOXI tým zasadil další ránu distributorům pervitinu na Liberecku!

LIBERECKÝ KRAJ – Dalším úspěchem se mohou pochlubit kriminalisté z krajského TOXI týmu, tentokrát z Liberce. Při akci pod krycím názvem „OBI“ se jim podařilo zadržet dva muže z Hrádecka ve věku 26 a 36 let, kteří jsou k sobě v příbuzenském vztahu. Oba se velkou měrou podíleli na distribuci pervitinu pro drogově závislé na Hrádecku, Chrastavsku a Liberecku, ale i pro drobné pouliční dealery.

Pro pervitin jezdili oba muži téměř denně do sousedního Polska. Na případu pracovali kriminalisté několik měsíců. Podařilo se jim zadokumentovat nejen distribuci pervitinu, ale i extáze a marihuany. Při domovní prohlídce zajistili kriminalisté minimálně 300 g pervitinu (metamfetaminu), což odpovídá množství pro 3000 kusů dávek. Dále bylo zajištěno několik desítek kusů tablet extáze s účinnou látkou MDMA, větší množství marihuany a také finanční prostředky pocházející z distribuce drog. Během domovní prohlídky se podařilo kriminalistům zajistit také věci pocházející z trestné činnosti, a to odcizená jízdní kola.

Kriminalisté oba dva muže zadrželi a zahájili proti nim trestní stíhání. Staršího z nich obvinil komisař ze zvlášť závažného zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, jelikož svou trestnou činnost páchal ve značném rozsahu. Libereckým okresním soudem byl umístěn do vazby a hrozí mu trest odnětí svobody 2 roky až 10 let.

Mladší muž z dvojice, který byl v minulosti za obdobný skutek pravomocně odsouzen, si vyslechl obvinění ze stejného zločinu, nicméně trestní stíhání je proti němu vedeno na svobodě. I v tomto případě muži hrozí trest odnětí svobody od 2 do 10 let.

Případ není do současné doby ještě uzavřen, kriminalisté na něm i nadále intenzivně pracují. „Tento případ vystihuje aktuální situaci na Liberecku. Pervitin užívaný konzumenty pochází z velké části ze sousedního Polska, kde je v příhraničí vyráběn polskými výrobci,“ uvedl vedoucí TOXI týmu Krajského ředitelství policie Libereckého kraje Pavel Folprecht.