Tučňáci v plzeňské zoo měli křtiny

PLZEŇSKÝ KRAJ – Svět není plný jen negativních a smutných zpráv. Kolem nás se naštěstí odehrávají i pozitivní a radostné události. Jedna taková se nedávno přihodila v oblíbené zoo v Plzni.

Ta vedle spousty dalších exemplářů chová také tučňáky Humboldtovy. Začali se jim zde věnovat od roku 1997. Nejprve přijely dva páry z Frankfurtu, potom pár z Prahy a později tři samice ze Zlína a již o dva roky později došlo k prvnímu množení. Celkem se zde vylíhlo již skoro 200 mláďat ve 4. generaci.

Tučňáci hnízdí v párech a každý je schopný na jaře i na podzim odchovat dvě mláďata. V ČR chovají tento jihoamerický druh celkem čtyři zoo, ústecká potom afrického tučňáka brýlového. V Plzni patří mezi nejoblíbenější chované druhy. V Evropě jej chová okolo 140 institucí.

Jarní hnízdění v tomto roce přineslo sedm nových mláďat. Nejvíce tučňákům v Plzni chutnají sledi, krmení probíhá dvakrát denně. Každý pták v průměru sní denně 10 ryb. V době hnízděni a krmení mladých až dvojnásobek.

Mluvčí zoo v Plzni Martin Vobruba dodává: „Celkem sedmnáct druhů tučňáků obývá pobřeží a ostrovy jižní polokoule, od Antarktidy, přes Austrálii, Ameriku a Afriku, zasahují až na Galapágy. Nežijí však v Arktidě a také nemají nic společného se současným Madagaskarem.“

Mladí tučňáci Vlasta a Mazlík byli slavnostně pokřtěny zástupci plzeňské radnice dne 12. září.

Zdroj: zooplzen