I při sportu se vám může zastavit srdce, v Třebíči jsou na to připravení

TŘEBÍČ – Sportovní organizace v Třebíči mají nově automatické defibrilátory. Pět automatizovaných externích defibrilátorů v hodnotě 200 tisíc korun převzali ve druhé polovině září zástupci velkých sportovních organizací od vedení města Třebíče.

Přístroj je plně automatický. Pokyny dává v českém jazyce, krok po kroku. Do čtyř sekund analyzuje EKG pacienta a vyhodnotí, zda je vhodné provést výboj.
„Dověděl jsem se, že ročně zemře v naší republice na zástavu srdce 35 tisíc lidí. Tyto přístroje zachraňují lidské životy. Hodnota lidského života je nevyčíslitelná, a pokud by defibrilátory pomohly zachránit jeden život, je dobré je mít k dispozici. Chci popřát zástupcům našich sportovních organizací, aby je museli používat co možná nejméně,“ nechal se slyšet starosta Třebíče Pavel Pacal.
Defibrilátory mají nově k dispozici pracovníci ve sportovních areálech Laguna, Polanka, Třebíč Nuclears, HFK Třebíč a TJ Spartak Třebíč, kde zástupci dodavatelské firmy přístroje předvedou zaměstnancům a proškolí je.

Jak AED, tedy automatizovaný externí defibrilátor funguje?

Po zapnutí vyzve k přilepení elektrod na hrudník pacienta, okamžitě spustí analýzu a při zástavě srdce vyzve ke stisknutí tlačítka pro elektrický výboj. Analýza probíhá opakovaně, přístroj monitoruje životní funkce a udává tempo pro případnou masáž srdce. Cena jednoho přístroje je 40 tisíc korun.