Neriskujte a zavolejte kominíka! Hrozí požár i pokuta

S chladným zářijovým počasím začala topná sezóna v letošním roce o něco dřív. Řada domácností si tak začíná pomalu přitápět. Ne každý je ale dostatečně důsledný a kontroly i čištění komína odkládá. Kromě pokuty ale riskujete vlastní zdraví a majetek. „Během loňské topné sezóny, tedy od října 2018 do března 2019, došlo k 860 požárům způsobených komíny. Při těchto požárech naštěstí nedošlo k usmrcení osob, přesto se jedenatřicet osob zranilo. Přímá škoda dosáhla částky 68,3 milionu korun,“ sdělila tisková mluvčí HZS ČR Nicole Studená.

Ze statistiky jasně vyplývá, že nejvíce požárů vznikne přímo v komíně, kde se vznítí nevyčištěné saze, což zapříčinilo hned pětaosmdesát procent všech 860 případů z minulého roku. Mezi další příčiny patří nevhodná konstrukce komína, zazděný trám v komíně a špatné spáry v komíně.

Povinná kontrola a čištění

Podle zákona by spalinové cesty měl aspoň jednou ročně prohlédnout kominík, jinak vám hrozí pokuta až do výše deseti tisíc korun. V případě požáru zapříčiněného komínem bez provedené kontroly vám může pojišťovna krátit nebo i zcela odmítnout pojistné plnění.

Nezapomínejte ani na průběžné čištění. Spotřebič do 50 kW při celoročním provozu byste měli vyčistit třikrát ročně, pokud topíte pevnými palivy, dvakrát ročně v případě kapalných paliv a jednou ročně u plynných paliv. Pokud jste toho schopni, potřebné čištění můžete provést i sami, nevyhýbáte se tím však povinné roční kontrole.

Co dělat, když v komíně začne hořet

Pokud dojde na nejhorší, hasiči radí urychleně odstranit veškerý hořlavý materiál z blízkosti komínového tělesa a ihned vytočit linku 150 nebo 112. „Požár v komíně nikdy nehaste vodou, mohlo by dojít k jeho popraskání nebo i výbuchu. Do příjezdu hasičů je možné krotit plameny vhazováním písku vymetacími dvířky nebo ze střechy do komína,“ upozornila Studená.

Hořelo už i letos

Topná sezóna sotva začala a už minulý týden museli zasahovat hasiči. „K jednomu z prvních případů tohoto druhu požáru vyjeli profesionální hasiči ze stanice Vsetín, kteří byli vysláni k požáru sazí v komíně rodinného domu v obci Ústí na Vsetínsku,“ informovala mluvčí HZS Zlínského kraje Lucie Javoříková. Při události naštěstí nikdo nebyl zraněn.

Nenaleťte podvodníkům!

O problémech tzv. falešných kominíků se hovoří již řadu let. Aby lidé při revizi nenaletěli podvodníkovi, který k této činnosti nemá žádné oprávnění, mohou využít aplikaci na stránkách HZS ČR. Každý se tak může ověřit, zda technik, kterého si pozval, má ke své činnosti osvědčení.