Rekonstrukce zeleně v Táboře přinesla nespokojenost. Jak město zareagovalo?

TÁBOR – V ulici Dukelských bojovníků v Táboře právě probíhá rekonstrukce zeleně. Někteří obyvatelé k ní měli výhrady, a tak představitelé města na tyto výtky zareagovali a v minulém týdnu se s těmito obyvateli sešli.

Ve středu 18. září 2019 v 17:00 hodin se tak s nimi na místě sešli místostarosta Václav Klecanda, odborná pracovnice Odboru životního prostředí Blanka Candrová a zhotovitel Jan Matoušek. Městský úřad vítá konstruktivní kritiku, respektive konstruktivní návrhy, jak situaci v daném území dílčím způsobem změnit. Drobné změny, které nejsou v zásadním rozporu s projektem nebo nenaruší vedení důležitých sítí, lze i v této fázi investice realizovat.

„Město se bude zabývat například připomínkami k počtu či umístění sušáků na prádlo, otočením některých laviček (tuto změnu musí ale nejdříve posoudit a finančně nacenit zhotovitel, lavičky jsou totiž přibetonované napevno), posunutí odpadkového koše a jiných,“ sdělil tiskový mluvčí města Tábor Luboš Dvořák. Další podněty od občanů se týkaly stavu chodníků, tyto požadavky převezme městský Odbor dopravy.

V ulici Dukelských bojovníků v Táboře právě probíhá rekonstrukce zeleně. Obyvatelé jsou nespokojení, a tak došlo ke schůzce s představiteli města (zdroj město Tábor / foto Luboš Dvořák)

Setkání s veřejností shrnul místostarosta Václav Klecanda: „Domnívám se, že při realizaci rekonstrukce zeleně v lokalitě Dukelských bojovníků jsme přistoupili na dost kompromisů. Podle mých informací byla veřejnost do přípravy vtažena nadstandardně a kompromisů, které díky tomu vzešly, je také nadstandardní množství. Jsme připraveni vyslyšet konstruktivní návrhy veřejnosti. Rozčarování z toho, že už to nebude jako dřív, chápu. Pozměňující návrhy obyvatel probereme s dotačním správcem, kterým je Fond životního prostředí.“

V ulici Dukelských bojovníků v Táboře právě probíhá rekonstrukce zeleně. Obyvatelé jsou nespokojení, a tak došlo ke schůzce s představiteli města (zdroj město Tábor / foto Luboš Dvořák)

Výsadba stromů v říjnu

V tomto čase je hotova veškerá výsadba kromě cibulovin a stromů. Podle sdělení Jana Matouška se stromy budou sázet v říjnu. Mimo jiné půjde o javory amurské (Acer ginnala). Javor pochází z oblasti východní Asie a má exotický vzhled. Listy mají jen tři laloky a na podzim se zbarvují mimo jiné do karmínově červena. Není náročný na půdu a nevadí mu posypová sůl ani sucho. „Záruka na zahradnické práce bude platit 2 roky a následná péče potrvá ještě rok navíc,“ dodal mluvčí města Luboš Dvořák.