Budova vlakového nádraží v Budějovicích čeká na rekonstrukci. Dočká se?

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Nelíbí se vám budova vlakového nádraží v Českých Budějovicích? A necítíte se v ní úplně dobře? Potom pro vás máme dobrou zprávu. Plánovaná rekonstrukce tohoto památkově chráněného objektu z roku 1908 se přiblížila k realizaci.

Centrální komise Ministerstva dopravy již schválila záměr projektu. Správa železniční dopravní cesty do konce roku vypíše výběrové řízení na zhotovitele a v průběhu roku 2020 začnou stavební práce. Rozsáhlá oprava a modernizace památkově chráněného objektu z roku 1908 bude stát 585 milionů korun.

V rámci stavby se bude podle Správy železniční dopravní cesty rekonstruovat celá výpravní budova včetně navazujících přízemních křídel pod prvním nástupištěm. „Opravné práce se tak zaměří například na fasádu, střechu či interiéry. Výraznou modernizací projdou stávající nevyužité prostory a přilehlé plochy. Hlavní vstup do budovy bude nově směrem k Lannově třídě a bude navazovat na inovované zázemí pro cestující i komerční prostory,“ uvedla Správa na svém webu. Cílem rekonstrukce je celkově pozvednout i oživit nádražní prostory a vytvořit z nich atraktivní místo nejen pro cestující, ale i pro širokou veřejnost.

Současně s rekonstrukcí výpravní budovy se předpokládá revitalizace přilehlých venkovních prostranství, kde vzniknou nová parkovací stání pro imobilní občany, na jižní ploše se vybuduje nová cyklověž a na severní ploše bude vytvořena nová klidová zóna. Ve vyšších podlažích bude objekt využíván především složkami Správy železniční dopravní cesty, v severním křídle budovy bude nově dislokováno místní oddělení Policie České republiky.