Drogy kolem nás, pojďme se na ně podívat podrobněji.

Když se řekne droga, většina lidí si představí někoho s injekční stříkačkou u paže. Bohužel drogy užíváme všichni, jen jsme si zvykli, že to společnost toleruje. V dnešním článku si povíme o kofeinu v dalším díle o etanolu, nejlegálnějších drogách ve společnosti.

Kofein, je vlastně nejrozšířenější stimulační látka na světě, je charakteristická svým přímým účinkem na centrální nervovou soustavu. Hlavní a vyhledávaný efekt se vyznačuje odstraněním únavy a ospalosti.  Zrychluje myšlení a působí celkově na povzbuzení organismu. Odborná literatura však také poukazuje na některé škodlivé účinky, zejména při nadměrné konzumaci, které negativně ovlivňují kardiovaskulární systém a zvyšují hladinu cholesterolu.

Nadměrné pití kávy může mít za následek například žaludeční nevolnosti, častým vedlejším účinkem je také zvýšený cholesterol a to až o 10 procent. Káva neobsahuje jen kofein, ale několik set dalších látek. Mnohé z nich působí farmakologicky velmi silně na lidské tělo. V kávových bobech se nachází také cafestol a kahweol, tyto látky zvyšují cholesterol. Pokud vám stoupne hladina krevního cholesterolu, znamená to zvýšené riziko infarktu a mozkové mrtvice.

Což nehrozí u jednoho nebo dvou šálků kávy denně, čímž se nebezpečí snižuje. Jsou však i takový milovníci kávy, kteří si dopřejí více, než-li 5 šálků a v takovém případě je jejich zdraví již ohroženo. Dalším faktorem, kterým se dá eliminovat špatný účinek kávy je káva překapaná přes filtrační papír, který cafestol i kahweol zachytí. Tyto škodlivé látky skoro neobsahuje káva instantní. Ovšem káva bez kofeinu naopak tyto látky obsahuje. Proto filtrujte i kávu bez kofeinu.

Nyní se zaměříme na to, co káva udělá s naším krevním tlakem. Způsobuje smrštění cév a povzbudí srdce k silnější činnosti, což má u většiny lidí za následek zvýšení krevního tlaku. Během pár minut po může systolický krevní tlak stoupnout o 5-5 mmHg a diastolický krevní tlak o 5-10 mmHg. 150 ml běžné kávy obsahuje 150 mg kofeinu, bohužel není to jen kofein, který zvyšuje tlak krve, protože stejné vedlejší účinky má také káva bez kofeinu, kávové boby tedy obsahují ještě nějakou další látku, která je toho příčinou.

A tak lidé s vysokým tlakem, místo aby kávu omezili, raději sáhnout po lécích na snížení krevního tlaku. Podle výsledků několika lékařských studií vyplývá, že pokud by celá populace přestala užívat kávu, vedlo by to ke snížení rizika předčasného úmrtí na infarkt o 14 % a na mrtvici o 20 %.

Jaké další negativní zkušenosti mají lidé s pitím kávy? Například je to podrážděný žaludek – to léčí antacidy. Dále poruchy trávení, následně narušená funkce svěrače jícnu. Pálení žáhy a, pocit kyselosti či hořkosti v ústech, bolest na hrudi, suchý kašel, chrapot, zubní kazy. Problémy se srdcem v důsledku nadměrného požívání kávy jsou poruchy srdečního rytmu – arytmie, třes, bolesti hlavy, úzkost, skřípání zubů, nespavost, časté močení, zvýšení oční tlak, průjem, osteoporóza a onemocnění dásní, to mohou být další položky na seznamu důvodů, proč s kávou přestat.

Nahraďte kávu zeleným čajem, který obsahuje L – Theanin. Je to aminokyselina, která má blahodárný vliv, navozuje stav relaxace, budete se cítit relaxovaní, zatímco náš mozek pracuje stejně efektivně, jako normálně. Zelený čaj má pozitivní vliv na bolesti hlavy, krku, astma, nespavost, stres a soustředění.

Vhodný je také čaj z  ženšenu pravého, působí blahodárně na oběhový a nervový systém a potíže s nimi spojené, stejně tak ale pomáhá proti stresu, bolesti a únavě, nespavosti, na potíže se soustředěním, učení a při zvýšeném výkonu. Gingko biloba pomáhá hlavně na chronické a dlouhotrvající potíže, také mezi její účinky patří lepší prokrvení a prokysličení mozku, Dokázány jsou však pozitivní účinky na revma, proti závratím, migréně, pískání v uších, na prokrvení mozku a navíc se jedná o antioxidant.