Nezmeškejte Andělské hody ve Veselí nad Moravou

HODONÍN – Andělské hody patří nepochybně k nejvyhledávanějším akcím ve Veselí nad Moravou. Od pátku 27. do neděle 29. září ožije Veselí folklorem, lidovými tradicemi, cimbálovými muzikami a hlavně koštem burčáku a místních specialit.

Historie Andělských hodů sahá do 70. let 20. století, kdy se ve Veselí usídlili manželé Vlastimila a Jaroslav Smutní a začali město folklorně oživovat. Legendární sběratel lidových písní pan Smutný nebude na veselských hodech, které se uskuteční poslední zářijový víkend, chybět ani letos. „Je velice důležité, aby se podporovala kultura našich předků, která byla morálně vyspělá a vedla lidi k lásce k přírodě. Lidé tehdy svůj život vyjadřovali v písních, a jestli jsme ochotní ty písně zachovat, tak zde máme záruku, že i náš národ bude mít morální kvality. V těch písních je pravda, je to připomínka toho, jak se lidé uměli radovat,“ řekl Jaroslav Smutný, basista folklorního souboru Radošov z Veselí.

zdroj: FB Veselí nad Moravou

S hody je již tradičně spjato několik akcí a doprovodních aktivit. V rámci posezení na Panském dvoře s Radošovem se již představili letošní stárci. Stárci budou provázet všemi tradičními úkony spjatými s přípravou hodů. S chasou vyberou a přichystají máj, budou chodit zvát na hody, společně se Souborem lidových písní a tanců Radošov připraví také kurz lidového tance pro veřejnost. Hlavní přípravy na hody i s doprovodním programem proběhnou v pátek 27. září, kdy se nazdobí a postaví máj. V sobotu se pak můžeme těšit na lidový košt burčáku a místních specialit, husí hody, kolotoče, krojovaný průvod a bohatý kulturní program s mnoha hosty jiných folklórních souborů. Nebude chybět ani tradiční večerní hodová zábava v kulturním domě. Poslední hodový den bude neděle 29. září, kdy se dočkáme slavnostní hodové mše, zpívání před kostelem a také hodového koncertu komorní hudby v atriu Městského úřadu. Zajímavostí je, že se v rámci příprav máje uskuteční beachvolleybalové utkání stárků u Panského dvora v pátek v 15 hodin.

V sobotu od 9 hodin nevynechejte na náměstí Míru lidový košt burčáku a místních specialit a husí hody. Kromě mnoha vinařů soutěžících o nejlepší burčák tam budou také stánky s tradičními pochutinami jako báleše, patenty, medovníky, trdelníky. V stáncích budou prodávat i Nositelé tradic Slovácka své řemeslné výrobky. A jak jinak, bude zde mnoho jídla, nápojů a pražírna kávy. Návštěvníci si mohou zakoupit skleničku s hlasovacími lístky v Infostánku. Malé návštěvníky jistě potěší kolotoče. K tomu bude kulturní program: 9: 30 Fčeličky, 11:00 Korjen, 13:00 dechová hudba ZUŠ pod vedením Jiřího Štici, od 14 do 16 hodin hostující soubory MPS Malina z Kozojídek, MaŽS Sponek ze Vnorov, ŽPS Jahoda Kozojídky, Mužský sbor z Malé Vrbky, Valašská pěvecká skupina Surovbo drevo s tanečníky, HFS Kuželovjan.

V poledne začne vyzvedávání stárky, stárka a chasy, 12:30 Milokošť u kapličky, 13:30 Zarazice u kapličky. Od 16 hodin půjde na náměstí Míru krojovaný průvod městem se zdobenými povozy s doprovodem dechové hudby Konúpci a Šohajé a cimbálové muziky. Průvod se zastavuje u radnice pro hodové právo a u kostela pro požehnání. Všichni se vracejí na náměstí Míru, kde se ještě v krátkém defilé představí všechny domácí i hostující soubory. Stárci a starosta města Veselí vyhlásí od 17,30 na náměstí nejlepší burčák, vítězný vinař a vylosovaný divák, který hlasoval správně, obdrží cenu. V programu vystoupí CM Fraj, FS Štěpnička, SLPT Radošov a Old Stars Radošov a Veselský mužský sbor. Od 19 hodin začne v kulturním domě hodová zábava, hrají Cimbálová muzika Pavla Múčky ze Strážnice, DH Šohajé a CM Fraj.