Při požáru bytu ve Valašském Meziříčí plameny uvěznily dva muže. Zachránili je policisté

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ – Valašským Meziříčím dnes zněly sirény. Před devátou ráno se z bytu v šestém patře na ulici Zdeňka Fibicha začal nést hustý dým. K místu ihned vyrazilo pět jednotek hasičů, kromě ztrát na majetku navíc hrozilo, že se v domě stále nacházejí lidé. Oznamovatel totiž sdělil, že v hořícím bytě zůstal uvězněný člověk.

Dva místní policisté se dostali dovnitř ještě před příjezdem hasičů. Dveře do hořícího bytu museli vyrazit. Okamžitě začali plameny kropit z nachystané hadice hydrantu. „Po chvíli si všimli uvnitř bytu pohybu. Jeden z policistů vstoupil do bytu a osobu oslovil. Muž policistu následoval a společně se z bytu dostali,“ popsal policejní mluvčí Vladislav Malcharczik.

Zdroj: HZS Zlínského kraje

Pro druhého musel policista dojít. Znamenalo to vstoupit hlouběji do bytu plného kouře a ohně. „Muže našel v další místnosti malátného neschopného pohybu. Nezbylo mu nic jiného než muže vytáhnout ven,“ dodal Malcharczik. Toho už si na místě převzali zdravotníci a převezli ho k ošetření do nemocnice.

S pěti automobilovými cisternami a plošinou přijely jednotky z Valašského Meziříčí, Poličné, Jablůnky, Zašové a Hrachovce. „Hasiči v dýchacích přístrojích uhasili požár jedním proudem vody. Následně provedli odvětrání prostor přetlakovým ventilátorem a s termokamerou měřili teplotu stavebních konstrukcí,“ popsal Žemlička.

Jakmile byla pohroma zažehnána, hasiči provedli kontrolu sousedních bytů. V hořícím bytě prasklo potrubí ústředního topení a než byl přívod zastaven, voda z topení vytekla do dalších čtyř. Dočasně v nich byl proto odpojen proud.

Výše škod byla předběžně stanovena na jeden milion korun. Příčinu požáru nyní vyšetřují hasiči společně s policií. „Další šetření proběhne zítra v dopoledních hodinách,“ informoval Žemlička.