První změny v parkování schváleny. Začne se úpravou ceníku

ZLÍN – Rada města Zlína schválila na včerejším zasedání upravené sazby parkování, které vejdou v platnost již 1. října a zvýhodní krátkodobé parkování v centru. Magistrát si od změny slibuje rychlejší uvolnění parkovacích ploch. „Cílem je, aby si lidé mohli ve městě vyřídit potřebné záležitosti a následně uvolnili místo dalším. Nechceme, aby v centru stála auta déle než je nezbytně nutné, navíc do MHD dává město zhruba sto čtyřicet milionů za rok jako kompenzaci veřejné služby,“ vysvětlil radní přes dopravu Michal Čížek.

Řidiči parkující ho půl hodiny nebo hodiny budou mít znatelně výhodnější tarif oproti těm, kteří se zdrží déle. V budoucnosti pak přibudou ulice se zpoplatněným parkováním, jako je náměstí T. G. M., ulice Hradská nebo třída T. Bati.

Zavedení rezidenčních zón umožní obyvatelům dotčených ulic parkovat za výrazně nižší sazbu než běžní řidiči. Nově si místní budou moci na Technických službách zažádat o roční parkovací kupón, musí však doložit majetkový vztah k vozidlu a trvalé bydliště v dané lokalitě. Nemají tím ale garantované parkovací místo. „Výhodou však pro ně je, že mohou parkovat u svého domu bez starostí o placení parkovného. Nemusí vybíhat ven a prodlužovat si dobu parkovaní. Jde o nejrychlejší krok, který nyní můžeme udělat, abychom zvýhodnili rezidenty oproti ostatním,“ přiblížil radní pro dopravu. Rezidentní ulice ve městě jsou téměř všechny, kde je parkovací automat, výjimku tvoří ulice Hradská.

Úprava ceníku není pravděpodobně jedinou změnou, které se řidiči ve Zlíně v budoucnu dočkají. V plánu je například navádění aut na volná parkovací místa prostřednictvím navigačních tabulí. Následně budou všechna městská parkoviště osazena závorami. „Jde o přípravu nového závorového a navigačního systému. Chceme v praxi vyzkoušet, jaký bude mít nový ceník parkovného dopad na obrátkovost aut na parkovištích, v ulicích města a případný dopad na vytížení MHD,“ řekl Michal Čížek.

Zlín plánuje vystavět záchytná parkoviště na okraji města, která by měla pomoci vyklidit centrum od aut, a tím i ulevit obyvatelům. Jedná se o tzv. systém park and ride, který prakticky znamená, že lidé mohou svá vozidla ponechat bezplatně nebo za minimální cenu na těchto parkovištích a dál mohou cestovat MHD, vlakem nebo na kole. V současnosti jsou zvažovány tři lokace, a to Příluky, Vršava a Malenovice, přičemž první dvě jsou již v přípravné fázi.