Třiadevadesátiletý senior se ztratil na houbách v lese

ŽĎÁRSKO – Rychlou pátrací akci zrealizovali koncem minulého týdne policisté ze Žďárska. Třiadevadesátiletý muž se chvíli po poledni ztratil v lese na houbách v okolí Skleného nad Oslavou. Naštěstí měl sebou mobil a zavolal své vnučce.

„Žena předala operačnímu důstojníku kontakt na muže, kterého se mu následně podařilo na mobilní telefon kontaktovat. Do míst, kde by se muž mohl pohybovat, ihned vyjela nejbližší policejní hlídka,“ informovala policejní mluvčí Stanislava Miláčková.

Ztracený muž dokázal přibližně lokalizovat místo, kde by se mohl nacházet. Operační důstojník ho nasměroval směrem k železniční trati a do stejných míst nedaleko obce Laštovičky okamžitě vyslal také policejní hlídku. „Ztraceného houbaře našli velkomeziříčští policisté u železniční trati kolem jedné hodiny odpoledne. Muž byl v pořádku a následně odcestoval i s plným košíkem hub zpět domů,“ uvedla Miláčková.

Šťastný konec zapříčinil funkční mobilní telefon, kterým si senior dokázal včas přivolat pomoc. Každé pátrání po pohřešovaném ale nemusí dopadnout dobře. Než se na houby vydáte, mějte na paměti základní pravidla, která vám mohou zachránit život.

Bezpečné zásady

– upřednostňujte návštěvu lesů, které dobře znáte
– podoba lesa, se mohla za dobu, kdy jste tam byli naposledy, výrazně změnit, počítejte s tím
– všímejte si významných orientačních bodů v okolí, podle kterých pak snáze najdete cestu zpátky, případně upřesníte, kde se nacházíte
– mějte u sebe funkční a nabitý mobilní telefon
– pokud se chystáte na náročnější výlet, zvažte předem svůj aktuální zdravotní stav a počasí
– řekněte někomu ve svém okolí, kam jdete a kdy se přibližně vrátíte
– pokud užíváte léky, které vzhledem ke svému zdravotnímu stavu potřebujete, noste je s sebou