Kamion jako zbraň? Zkušený policista byl po jeho zastavení překvapen

JINDŘICHOHRADECKO – Jindřichohradečtí policisté dnes zveřejnili informace k události, k níž došlo na začátku tohoto týdne. V jedné z obcí na Jindřichohradecku zastavili řidiče kamionu, navíc v místě, kde je umístěna dopravní značka upozorňující na omezení zákazu vjezdu nákladních automobilů. Co však následovalo, překvapilo i zkušeného policistu.

Dopravní policista z Jindřichova Hradce v pondělí 23. září 2019 v rámci výkonu své služby kolem půl desáté hodiny ranní spatřil v obci Dolní Lhota ve směru z Jindřichova Hradce do Českých Budějovic nákladní automobil s návěsem o celkové pohotovostní hmotnosti nejméně 15 400 kilogramů. Na tom by nebylo nic až tak zvláštního, avšak tento nákladní automobil se pohyboval u autobusové zastávky, kde je umístěna dopravní značka upozorňující na omezení zákazu vjezdu nákladních automobilů nad 3,5 tuny.

Řidiče ihned zastavil a podrobil jej silniční kontrole. Při orientační dechové zkoušce se zkušený strážce zákona nestačil divit. „Poprvé v 10:05 hodin řidič nadýchal téměř 2 promile alkoholu. Při druhé dechové zkoušce byl řidiči kamionu opět naměřen pozitivní výsledek, a to přes 2 promile alkoholu v dechu,“ upřesnila policejní mluvčí Hana Millerová. Podezřelý muž byl ihned zadržen a umístěn do policejní cely v Českých Budějovicích.

„Následující den 24. září 2019 po vystřízlivění si na obvodním oddělení v Třeboni převzal sdělení podezření, neboť svým jednáním naplnil znaky přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Poté byl ze zadržení propuštěn na svobodu, kde bude i nadále třeboňskými policisty trestně stíhán,“ sdělila mluvčí Millerová. V případě uznání viny mu hrozí trest odnětí svobody na šest měsíců až tři roky, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.