Nezapomeňte se zúčastnit Noci vědců. Co třeba ve Vida! centru?

BRNO – Letos bude Noc vědců na téma Šetrně k planetě. V Brně se bude konat na fakultách Masarykovy university, Mendelovy university a University obrany, VUT, v Mendelovu muzeu, Technickém muzeu, Gymnáziu Řečkovice, Centru dopravního výzkumu a v zábavném vědeckém centru VIDA! v pátek 27. září od 18 hodin.

Planetu máme jen jednu. Co všechno můžeme dělat, abychom se k ní chovali šetrně? Slyšeli jste už někdy o upcyklaci nebo vermikompostování? Poznáte podle chuti, která voda je z alpského ledovce, která raw a která z kohoutku? V zábavném centru VIDA! můžete všechno prozkoumat během páteční noci zdarma. Program:

  • Recymóda: Dejte věcem nový život – vyrobte si šperky a další doplňky z jinak už nevyužitých materiálů
  • Svět pod stereomikroskopem – prohlédněte si zblízka drobné živočichy důležité pro náš ekosystém
  • Degustace vody – poznáte rozdíl mezi drahou balenou vodou z alpského ledovce a vodou, která teče z kohoutku? Víte, která je zdravější?
  • Vermikompostování – zjistěte, jak s pomocí žížal získat životodárné hnojivo z běžného domácího odpadu (pokud si budete chtít tzv. žížalí čaj odnést domů, přineste si s sebou menší uzavíratelnou skleničku)
  • Výroba domácích čistících prostředků – nechte se inspirovat a naučte se vyrábět čistící prostředky jednoduše, levně a hlavně bez chemie (abyste si mohli své čističe odnést, přineste si s sebou prosím uzavíratelnou skleničku)
  • Stanoviště s pokusy s různými zdroji energie – experimentujte a zjistěte princip získávání různých zdrojů energie
  • Kam s ním? – dokážete správně roztřídit odpad? Čekejte větší chytáky než papír a plast
  • Promítání 3D filmu Oceány: Naše modrá planeta – začátek v 18:30, 20:00 a 21:30, promítání je v rámci Noci vědců ZDARMA, vstupenku za 0 Kč získáte na pokladně

Vstup je zdarma na základě předchozí online registrace. Kapacita pro rezervování vstupenky na Noc vědců ve VIDA! už byla naplněna. Pokud máte o akci zájem, ale registraci jste nestihli, můžete vyzkoušet své štěstí přímo v průběhu pátečního večera na pokladně a ulovit tak některé z nevyužitých rezervací.

K dopravě můžete využít speciální autobusovou linku Masarykovy univerzity, která bude propojovat Přírodovědeckou fakultu, Mendelovo muzeum a Univerzitní kampus v Bohunicích. Další informace o noci vědců najdete na nocvedcu.cz/brno.

zdroj: VIDA science centrum
@vidabrno