Podzimní deratizace v Prachaticích. Kdy ji očekávat?

PRACHATICE – Hubení hlodavců ve městech je dané zákonem. Tato ohnisková deratizace bude brzy probíhat i v Prachaticích. Na území města se provádí ve dvou termínech v období měsíců duben až červen a září až listopad běžného kalendářního roku Víme, odkdy si máte dát při venčení pozor na své psí mazlíčky.

Jak uvedl Jaroslav Novák z Odboru komunálních služeb a dopravy, v termínu od 25. září 2019 do 30. listopadu 2019 bude provedena odbornou firmou podzimní ohnisková deratizace. „V současné době, jsou již zajišťovány přípravné práce k jejímu provedení. Na základě jejich výsledků a výsledků předchozích deratizací byla vytipována jednotlivá ohniska v domech, provozovnách, skladech, veřejných prostranstvích, podzemních sítích a podobně,“ uvedl Novák. Odborný pracovník posoudí na místě samém, zda je nutno pokládat požerovou nástrahu.

K usnadnění úspěšného hubení nežádoucích hlodavců a k zabránění jejich nového usídlení musí vlastníci, nájemci nebo správci vyčistit objekty od všech nepotřebných předmětů, udržovat je v pořádku a čistotě, aby nemohly nežádoucím hlodavcům poskytovat úkryt, hnízdiště nebo obživu, ukládat potraviny a krmiva tak, aby k nim škodliví hlodavci neměli přístup a po skončení hubení zacpat nebo naplnit úlomky skla a zamaltovat otvory, vedoucí k hnízdům.

„V případě, že by došlo mezi termíny plánované ohniskové deratizace k nadměrnému výskytu hlodavců, obraťte se na odbornou firmu – telefon 723731855 (nebo 602253578, případně na Městskou policii Prachatice na telefonním čísle 156 nebo Městském úřadu Prachatice, odbor komunálních služeb a dopravy přímo na mě (telefon 388607507),“ uvedl Jaroslav Novák.

Důležité také je, aby občané nekrmili na veřejném prostranství v okolí domů volně pobíhající kočky, psy, holuby a jiná zvířata, protože tak vytváří nepořádek na veřejném prostranství a přilákají tím do okolí svých domovů mimo jiné i nežádoucí hlodavce.