Bez jídla a bez vody! Kvůli nezodpovědnému chovateli uhynulo devět krav

ZLÍNSKO – Policie informovala o zvlášť závažném případu zanedbání péče o zvířata, ke kterému došlo v obci u Valašských Klobouk. Dvaapadesátiletý chovatel držel stádo o třiatřiceti kusech hovězího dobytka v nevyhovujících podmínkách, bez přísunu potravy a vody. Na jeho „péči“ doplatilo hned devět zvířat. Jedna z uhynulých krav byla dokonce březí.

Prověřování podezření ze spáchání trestného činu proti životnímu prostředí začalo v červenci, a to po kontrole chovatele v lednu a únoru letošního roku. Zanedbání potvrdila i pitva devíti kusů dobytka, který během zimy uhynul. „Veterináři odhalili, že zvířata byla podvyživená, chovatel jim navíc neposkytl přiměřenou ochranu před nepříznivými povětrnostními podmínkami, nezabezpečil suché a neznečištěné místo. Nepříznivé klimatické podmínky, náročný terén a nedostatečná výživa vedly u devíti zvířat k vyčerpání tělesných rezerv a k úhynu,“ informovala policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Zvířata byla vyhublá a dehydrovaná. To si ale majitel, který zdravotní stav dobytka vůbec nesledoval, nebyl ochotný připustit. „Podezřelý muž, který dosud nemá v rejstříku trestů žádný záznam, svoje jednání vysvětloval tím, že v zimě dojde vždy k přirozenému úhynu slabších kusů dobytka a že neměl možnost jinak zabezpečit vhodnější podmínky k chovu,“ sdělila Kozumplíková.

Teď čelí dvaapadesátiletý muž z Valašska obvinění z trestného činu zanedbání péče o zvíře z nedbalosti. V případě prokázání viny a odsouzení mu hrozí až dva roky vězení.