Chlapec se nakazil tetanem, jeho matka odmítala očkování

BRNO – V brněnské fakultní nemocnici leží tříletý chlapec nakažený tetanem, což je vážné infekční onemocnění nervů a svalů. Podle lékařů nemocnice je to výjimečný případ, protože dítě nebylo naočkováno. Stav dítěte je stabilizovaný, zůstává ale na jednotce intenzivní péče.

Případ je u nás velmi vzácný, protože proti tetanu se v České republice povinně celoplošně očkuje. „Je u nás hospitalizované dítě s tetanem. „Jeho stav je stabilizovaný, nicméně mohou nastat ještě komplikace. Pevně však doufáme, že bude vše dobré,“ potvrdil mluvčí Fakultní nemocnice Brno Pavel Žára.

Podle zveřejněné zprávy, která unikla na sociální média, byl chlapec z Letovic ošetřen v polovině srpna na dětském ORL FNB, kde mu vytáhli z nosu zrezavělou knoflíkovou baterii. Lékaři dítěti nepodali léky proti tetanu, protože je nenapadlo, že není očkované. Chlapci nasadili antibiotika, která však matka prý nepodávala. Matka chlapce přivedla za dva týdny k dětskému lékaři kvůli křečím žvýkacích svalů, ke kterým se později přidala únava, nechutenství a odmítání polykání. Praktický lékař poslal chlapce zpět do brněnské fakultní nemocnice s informací, že nebyl očkován proti tetanu. Chlapec byl hospitalizován na JIP, kde mu byl podán globulin a provedeno očkování. V nemocnici přes noc prodělal několik záchvatů křečí a následující den byl přeložen na Kliniku dětské anesteziologie a resuscitace k léčbě těchto křečí a k zajištění dýchání. Asi po deseti dnech mu museli udělat tracheostomii. Potom se jeho stav mírně zlepšil, v nemocnici zůstává i nadále. Chlapec podle zprávy nebyl očkován, protože matka podepsala nesouhlas s očkováním. Byla přesvědčena, že u ní bylo očkování spouštěčem roztroušené sklerózy.

Bez lékařské pomoci nemoc končí zpravidla smrtí v důsledku zástavy srdce nebo dýchání, kdy křeč mezižeberních svalů znemožní dýchání. Za nenaočkování dítěte hrozí jeho rodičům pokuta. Nemoc není přenosná z člověka na člověka, takže její další šíření nehrozí.