Máte psa nebo jiné zvíře? Pozor, aby vás nedostalo do problémů

Zvířecí miláčky většinou chováme pro radost a potěšení. Nicméně někdy stačí chvilka nepozornosti a místo radosti nás mohou dostat do pěkného  průšvihu.

Zodpovědnost za zvíře

Pokud zvíře způsobí nějakou škodu, je povinností jeho majitele tuto škodu poškozenému uhradit. A nezáleží na tom, jestli majitel v danou chvíli se zvířetem byl nebo ne. Pokud vám pes nebo čuník, kterého chováte za účelem voňavých jitrniček, uteče ze zahrady a vběhne do cesty právě projíždějícím autům, která se díky tomu srazí, pak vězte, že za škodu ponesete zodpovědnost vy. To, že jste byli v tu chvíli v práci a vaše zvíře jednalo bez vašeho vědomí, nebude opravdu nikoho zajímat. Budete muset uhradit veškerou vzniklou škodu, např. ohnutý blatník, poškrábanou karoserii. A to budete moci mluvit o štěstí. Pokud by totiž došlo ke zranění osob, třeba řidiče nebo spolujezdce, pak by se v horším případě mohlo stát, že by dotyční po vás požadovali také úhradu nákladů spjatých s léčbou či ušlým výdělkem.

Co když vám psa někdo ukradne?

Pokud vám však psa či jiné zvíře někdo ukradne a ono pak způsobí nějakou škodu, např. v boji se zlodějem rozbije výlohu nebo někoho pokouše, za škodu nebudete zodpovědný vy, ale zloděj samotný.

Z uvedeného tedy plyne poučení, abyste svá zvířata pečlivě zabezpečili před útěkem. Zkontrolujte plot, jestli je dost pevný, není v něm díra nebo ho nemůže cizí osoba otevřít a zvíře vypustit.