Pyrotechnici zneškodnili válečnou leteckou pumu. Evakuovaní Liberečáci se po půlnoci mohli vrátit domů

LIBEREC – Velké manévry zažil včera Liberec kvůli nálezu nevybuchlé letecké pumy z druhé světové války během výkopových prací u kruhového objezdu pod Home Credit Arénou. Policisté uzavřeli přilehlé komunikace včetně rychlostní silnice I/35 a celé odpoledne až do noci probíhala evakuace osob z okruhu 750 metrů od místa nálezu.

Stokilogramovou leteckou pumu našel bagrista během výkopových prací včera odpoledne v ulici Doubská nedaleko benzinové stanice. Policie místo okamžitě uzavřela a přivolaní pyrotechnici nařídili evakuaci okolí. Hasiči vyhlásili čtvrtý, nejvyšší stupeň poplachu, ve vytyčené zóně se nacházela i spalovna a teplárna, supermarket a další prodejny. Rozsáhlé bezpečnostní opatření spočívalo v evakuaci tisíců osob a uzavírce přilehlých ulic včetně rychlostní komunikace I. třídy č. 35 v úseku od Makra ke Globusu, a to v obou směrech.

Liberecký dopravní podnik poskytl pro evakuaci pět autobusů, jeden evakuační autobus přistavili hasiči a využívaly se i přepravní dodávky dobrovolných hasičů. Nasazena byla více než stovka hasičů z 31 jednotek, kolem 50 policistů, záchranná služba i Český červený kříž. Nejezdily ani vlaky z Liberce do Jeřmanic na trati do Turnova.

Evakuace se týkala asi 4,5 tisíců lidí. Většina se přemístila k příbuzným a známým. Ti, kteří neměli jiné útočiště, byli převezeni evakuačními autobusy do základních škol Dobiášova a Ještědská. Azyl v těchto školách využilo 500 až 600 lidí, k dispozici měli jídlo a pití.

Kolem půlnoci se pyrotechnikům podařilo během zhruba dvaceti minut leteckou pumu uvést do stavu bezpečného pro manipulaci a odvézt z místa nálezu. Evakuovaní se tedy po šesti hodinách mohli vrátit domů a v oblasti byl obnoven normální provoz, byly zprůjezdněny všechny uzavřené silnice včetně rychlostní silnice I/35 a železnice. „Opatření trvalo zhruba do dnešní jedné hodiny ráno,“ uvedla policejní tisková mluvčí Dagmar Sochorová.

Ilustrační foto