Svatováclavské oslavy a spousta akcí pro celou rodinu. Víkend ve Zlínském kraji se blíží!

ZLÍNSKÝ KRAJ – Sobotní státní svátek přímo láká na venkovní akce spojení s oslavami svatého Václava, ochutnávkou podzimních dobrot a zábavnými činnostmi pro děti. Pokud chcete zažít něco nezapomenutelného, vydejte se tentokrát do Napajedel na dvacáté Svatováclavské slavnosti, kterými bude žít celé město. Milovníci dobrého jídla by měli rozhodně zamířit na Slovácko. Vedle Jarošovského Oktoberfestu a Restaurant Day v Uherském Hradišti se vydejte do Boršic na Šlapání hroznů dívčí nohou nebo do Hoštětína na Jablečné slavnosti. Od pátku do neděle bude ve Zlínském kraji skutečně živo.

 

ZLÍNSKO

Zlín

„Noc, na kterou nezapomenete“ slibuje páteční Noc vědců na půdě Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Spolu s ní se do akce zapojí stovky dalších vědeckých institucí. V prostorách Fakulty technologické a budově 14|15 Baťova institutu na vás čeká sedm hodin zábavy a poučení. Letošní ročník se ponese v duchu oslav sta let české vědy a představí naše nejvýznamnější objevy. Přijďte na netradiční výstavy, přednášky, videomappingy a mnohé další.

V sobotu se můžete vydat na exkurzi se zoologem Evženem Tošenovským a zažít neopakovatelnou Netopýří noc. Sraz účastníků bude v osm hodin večer na konečné stanici linky MHD č. 2 – Bartošova čtvrť, ulice Dřevnická. Dozvíte se o životě a ochraně netopýrů, v plánu jsou ukázky moderní techniky používané při výzkumu netopýrů, ať již odchyt do sítí, batdetektory, noktovizor a další. Připravena bude i prezentace handicapovaných netopýrů ze záchranné stanice v Přerově. Kapacita účastníků je ale omezena, a je proto nutné účast přihlásit SMS zprávou na telefonním čísle 604 220 462.

Milovníci sportu by se měli přijít podívat na tradiční závod horských kol Zlínská 50 v neděli pod Sportovní halou Euronics. Závodníci projedou po startu kolem baťovských domků do lesů nad Zlínem a budou pokračovat převážně po lesních cestách a pěšinách až na dohled malenovického hradu. Necelý kilometr od startu poblíž stezky zdraví vznikne na trati fanouškovská zóna, závodníci na dlouhé trase tudy projedou celkem třikrát a nabízí se tak výborná příležitost přijít jim fandit.

FermFest je festival kvašení, který se v sobotu od půl deváté uskuteční na zlínském zámku. Na stáncích s kvašenými pokrmy a nápoji budete moct degustovat neobvyklá jídla, podívat se na promítání filmu Fermented nebo se zapojit do zajímavých workshopů. Miso, kimchi, pivo, octy, kefír nebo kynuté pečivo. Už jste je všechny ochutnali?

Už máte nachystaného draka na pouštění? Přijďte v neděli na psí louku na Podlesí, kde se uskuteční šestý ročník Drakiády, a zapojte se do oblíbené zábavy. Od druhé odpoledne se můžete vytáhnout se svými domácími výtvory, které mohou v závěru akce získat ocenění. Těšit se můžete na orientační běh s dětmi, opékání špekáčků a hlavně nebe plné barevných draků. Nezapomeňte si vzít deky na kempování na trávě.

Napajedla

Pokud ještě nevíte, jak budete trávit sobotu, nenechte si ujít dvacátý ročník největší a nejoblíbenější napajedelské události, a sice Svatováclavských slavností s podtitulem Studna vzpomínek. Velký historický program zve tentokrát na dva rytířské turnaje na koních. Chybět nebude ani tradiční kostýmovaný průvod včele se svatým Václavem, rytířské a šermířské souboje, závěrečná ohňová show, velký doprovodný program a nezapomenutelná dobová atmosféra celého dne.

Otrokovice

Pokud jste si ještě nekoupili vstupenky na otrokovický Michalfest, rychle to napravte. Nultý ročník přehlídky regionálních kapel se představí v předvečer tradiční Michalské pouti, a to v pátek v parku před hotelem Baťov již od třetí odpoledne. Zahrají vám kapely GAIA, THE STOKES, IMORTELA, IRON MAIDEN REVIVAL a další.

Samotná Michalská pouť se odehraje na stejném místě v sobotu od desáté dopoledne, kdy zábavu rozjede netradiční hanácká dechovka Holóbkova mozeka. Odpoledne navážou Klauni z balónkova se zábavným programem pro děti, světové hity i lidové písně předvede Modrý cimbál a večer uzavře domácí rocková legenda Vilém Čok & Bypass. Čekají vás samozřejmě i pouťové atrakce a bohaté občerstvení.

Luhačovice

Svatováclavský jarmark v malebném prostředí lázeňského města bude mít své neopakovatelné kouzlo. Od devíti přijďte na ulici Dr. Veselého, abyste stihli nakoupit ty nejlepší kousky od farmářů, než vám je někdo vyfoukne. Divadelní uskupení Jaromír Brno předvede vystoupení Robin Hood hned dvakrát, a to v jedenáct a ve tři na pódiu u pošty. V kinosále Městského domu Elektra se děti ve čtyři dočkají filmové pohádky Hodinářův učeň a následně na něj naváže divadlo Komenského ochotnického spolku Komňa.

Brumov-Bylnice

I v Brumově-Bylnici se budou konat Svatováclavské slavnosti, a sice na náměstí H. Synkové. V sobotu od devíti začnou farmářské trhy, které doplní koncerty skupiny Dareband a Maxíci. Ve tři odpoledne rozhodně nezůstaňte sedět doma, protože odstartuje burčákový pochod na hrad s doprovodným programem a soutěžemi.

 

KROMĚŘÍŽSKO

Kroměříž

Arcibiskupský zámek Kroměříž se stane dějištěm Mezinárodní přehlídky historických zápřeží. Staňte se svědky mimořádné soutěže koňských spřežení, při které je kladen důraz hlavně na estetiku, eleganci, tradici a dovednosti vozataje a ovladatelnost koní zahrnující terénní jízdu s překážkami a vozatajský parkur. Při hodnocení spřežení se posuzuje celkový dojem zápřeže, kompletnost, sladěnost koní, postrojů, vozu a osádky vozu. Program proběhne v sobotu i v neděli v Podzámecké zahradě

Milovníci plyšových medvědů nemohou chybět v Muzeu Kroměřížska, kde se vám v Galerii v podloubí představí výstava s názvem 777 medvědů. Nebudou chybět ani unikátní dobové kousky z porcelánu a keramiky. I tento víkend můžete v muzeu na Velkém náměstí nahlédnout do úžasného světa miniaturních, avšak o to zajímavějších tvorů umožňuje nová výstava Společenský život hmyzu. Prostřednictvím textů, fotografií, exponátů, modelů termitiště a mraveniště ve skutečné velikosti, přibližuje základní témata týkající se sociálního života hmyzu. Součástí výstavy jsou rovněž doprovodné aktivity, při nichž se pobaví nejen děti všech věkových skupin, ale i dospělí.

Ve foyer kroměřížské radnice je pro vás i nadále připravena výstava unikátních antických pamětihodností z Bulharska, které kandidují na zapsání na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Výstava nese název Biskupská bazilika a římské mozaikové dědictví Filipole a potrvá až do října.

Hulín

Hulín pojal Svatováclavské hody ve velkém a rozdělil je hned do tří dní, hlavní část programu se ale odehraje v sobotu. Těšit se můžete na tradiční hodový jarmark u koupaliště, který začne již o půl deváté ráno. Oslavy jsou spjaty také s pětašedesátými narozeninami místního rodáka Standy Hložka. Můžete se těšit nejen na jeho koncert, ale i na vystoupení jeho hosta, herce a komika Milana Pitkina.

Chropyně

Náhrdelník času aneb Příroda rukou člověka měněná nabídne neopakovatelný vhled archeologů i přírodovědců na historii soužití člověka s přírodou. Na zámku Chropyně si můžete vyzkoušet vyrobit předměty inspirované archeologickými nálezy, například šperky z hlíny nebo ze dřeva.

 

UHERSKOHRADIŠŤSKO

Uherské Hradiště

Den české státnosti, Den pro rodinu začne v sobotu v devět na Masarykově náměstí. Oslavy významného dne se v Hradišti ponesou v odlehčeném duchu a zaujmou především rodiny s dětmi. Nebudou chybět skákací hrady, malování na obličej a třpytivá tetování, písničky a vystoupení dětského baviče.

To v Jarošovském pivovaru se bude slavit trochu „dospěleji“. Jarošovský Oktoberfest spojil sobotní oslavy svatého Václava s ochutnávkou piva, cimbálovou a rock-beatovou hudbou. Akcí, která začne v jedenáct dopoledne, vás provede oblíbený herec David Vaculík. Nebude chybět ani vynikající pohoštění a doprovodný program jako je historická střelnice nebo siloměr. Tak schválně, jak dlouho vám síly vydrží!

Vezměte rodinu a přátele a přijďte v neděli v deset dopoledne ochutnat kulinářské umění amatérských kuchtíků. Již potřetí se v Café 21 odehraje Restaurant Day Uherské Hradiště, kde si stánek s občerstvením může otevřít doslova kdokoliv. Ať už pečete vynikající sušenky, vaříte vlastní pivo, jste mistry burgerů a vaříte jen tak pro radost, přijďte nabídnout své dobroty kolemjdoucím. V případě nepříznivého počasí se akce uskuteční ve vnitřních prostorách bývalé Jezuitské koleje.

Boršice

Pátý ročník Šlapání hroznů dívčí nohou letos doplní vystoupení Spiritual Kvintetu. V sobotu ve dvě odpoledne přijďte na Dvůr pod Starýma Horama v Boršicích, kde jako každý rok proběhne vinařská olympiáda, která bude také zahrnovat šlapání hroznů v kádi. Přihlásit se může kdokoli. Čeká vás odpoledne plné folklóru, vína, burčáku a místních pochutin, dále na košt moravských šampionů a také alsaských z nedaleké Francie.

Hoštětín

Jablka, kam se podíváš! Čerstvě vylisovaný mošt v moštárně, v sadu sušená jablíčka z tradiční sušírny ovoce, pečená jablka v jablečných moučnících i čerstvě utržená jablka ze stromu v přírodní zahradě Centra Veronica. To je největším lákadlem letošních Jablečných slavností v Hoštětíně, které vám zachutnají v neděli od jedenácti dopoledne. O půl druhé si nesmíte nechat ujít výborné domácí moučníky místních hospodyněk nebo domácí bylinkové likéry. Pro děti bude připravená stezka s úkoly, dřevěný kolotoč, vyzkouší si ruční moštování nebo práci v řemeslných dílničkách. Pokud se chcete naučit něco nového, zapojte se do výuky valašských tanců, zacvičte si jógu, nechte si poradit, jak správně vyrobit bylinkové masti a tinktury, jak levně a ekologicky uklidit nebo jak na domácí kompostování. K poslechu zahraje tradiční cimbálovka v podání Slavičanu a Koménky a zatančí děti z folklorního souboru Světlovánek. A to rozhodně není vše! Přijďte a přesvědčte se, jak si umí užít podzim na Slovácku.

 

VSETÍNSKO

Vsetín

Nádraží ve Vsetíně je šestadvacátou zastávkou legionářského vlaku při jeho letošním putování po městech České republiky. Legiovlak se skládá ze čtrnácti zrekonstruovaných vagonů, které představují vojenský ešalon. Těmito vlaky se desetitisíce československých legionářů přepravily v letech 1918–1920 napříč Ruskem po Transsibiřské magistrále a průjezd si často musely vynutit bojem s bolševiky. Legiovlak se skládá z vozů polní pošty, těplušky, zdravotního, filmového, velitelského, štábního, obrněného, prodejního, krejčovského, kovářskéh), ubytovacího a dvou plošinových vozů. Ve všech vozech bude na návštěvníky čekat věrná rekonstrukce vybavení, legionáři v dobových stejnokrojích, ale také originální exponáty a několik stovek fotografií na panelech mapujících historii československých legií. Ve všední dny zde zamiřte od osmi ráno do šesti večer a o víkendu od deváté do sedmé.

Zámek Vsetín zve hned na několik zajímavých akcí. Pod názvem Konopí se skrývá výstava zaměřená na využití a zpracování této plodiny v minulosti a současnosti. Dozvíte se, že konopí nás může šatit, živit, léčit od všelijakých neduhů, může nám poskytnout střechu nad hlavou, účinnou izolaci a mnohé další. Pokud se chcete ponořit hlouběji do historie, vydejte se Na skok do pravěku. Jestli vás zajímá, jak žili lidé na Valašsku a Kelečsku před třiceti tisíci lety, nenechte si tuto výstavu ujít. V sobotu si na své přijdou hokejoví fanoušci. Začíná totiž unikátní výstava pod názvem 80 let vsetínského hokeje, která představí historii i současnost oblíbeného klubu.

Český svaz chovatelů ZO Vsetín I organizuje od pátku do neděle v „dolíčku“ u Sandriku tradiční chovatelskou výstavu. Návštěvníci mohou obdivovat chovné exponáty králíků, vodní i hrabavé drůbeže či okrasných i užitkových holubů, které bude možné na místě zakoupit. V rámci doprovodného programu můžete zhlédnout prezentaci agility nebo se povozit na konících. V pátek bude otevřeno od dvou do šesti odpoledne, následující den od osmi do šesti a v neděli od osmi do tří.

Valašské Meziříčí

Vzdát holt českému patronovi můžete i na čtvrtém ročníku Svatováclavských Křivských slavností. V sobotu proběhne v místní části Podlesí-Křivé slavnostní akce, která je navíc spojena s výročím pětadevadesáti let založení místního sboru dobrovolných hasičů. Hlavní program se odehraje v místním komunitním centru. Chybět nebudou hry, soutěže nebo třeba střelba ze vzduchovky pod dohledem místních myslivců, kteří připravili také tombolu. Zajímavý bude určitě i první ročník recesistické soutěže o největšího Křivjana a Křivjanku. Děti se vyřádí ve skákacím hradu a na dalších atrakcích, které připravilo SVČ Domeček. Tábornické dovednosti malých i velkých prověří členové 1. skautského oddílu Naděje. Dítka z místní mateřinky si pro návštěvníky připravila vystoupení a své produkty představí Diakonie ČCE. Chybět nebudou zvěřinové speciality a řada dalších pochutin. K tanci a poslechu zahraje kapela OK Country.

Zámek a park v Lešné se otevře milovníkům myslivosti s výstavou pod názvem Myslivost – minulost a současnost. Návštěvníci se seznámí s dnes již téměř zapomenutými způsoby honů a lovu zvěře, zajímavostmi z oblasti pytláctví, sokolnictvím i zvěří dnešní krajiny. K vidění jsou i naprosto raritní trofeje srnců.

Rožnov pod Radhoštěm

Dětský lampionový průvod pod názvem Podzimní putování s broučky je nachystán na pátek. Na účastníky čeká průvod symbolizující cestu Karafiátových Broučků, který bude vycházet o půl sedmé večer od hudebního altánu v parku. Po procházce parkem budou v areálu muzea připraveny pohádky divadla V batohu, divadla Scéna a Cimbálová muzika Maryjánek.

Pokud se už chcete navnadit na zimu, přijďte si v pátek poprvé zabruslit na rožnovský zimák na Bučiskách, a to od sedmi večer do půl deváté. Vrátit se můžete v sobotu od dvou do půl čtvrté odpoledne nebo od osmi do půl desáté večer. V neděli pak od čtyř do půl šesté odpoledne. S podobným rozvrhem by mělo bruslení v Rožnově probíhat prakticky celou sezónu.

Podzimní edice Valašské zahrady přivítá návštěvníky od pátku do neděle v areálu Sport campu vždy od osmi ráno do pěti odpoledne. V rámci prodejního trhu nabízejícího stovky okrasných rostlin bude její součástí i tradiční Svatováclavský jarmark. Své produkty nabídnou místní výrobci, proběhne i ukázka řemesel a děti se zabaví na Valašském pětiboji.

V neděli se ve Valašském muzeu v přírodě uskuteční pořad Jsme stále mladí, který oslaví Den seniorů. V Janíkově stodole začíná v neděli ve tři odpoledne koncert plný hudby českých klasiků s citacemi z knih herečky a spisovatelky Ivy Hüttnerové s názvem Lístky do památníku v podání Musica Dolce Vita. Na scéně se představí Daniela Demuthová – mezzosoprán, Žofie Vokálková – flétna, Zbyňka Šolcová – harfa. Kromě skvostů české hudby jako je Smetanova Vltava nebo Luisina polka, Dvořákovy písně či známý Valčík D dur si vyslechnete i Blodkovo Andante cantabile, písně Leoše Janáčka a Bohuslava Martinů, ale také skladby tvůrců minulého století Vítězslava Nováka a Zdeňka Folprechta.