Úspěch: Plzeňské tramvaje odvčera jezdí už i v Německu!

PLZEŇ – Včera slavnostně vyjely v německém Chemnitzu do provozu první dvě tramvaje ze Škodovky. Cestující se mohou těšit na nejmodernější vozy vyrobené z nerezové oceli a samozřejmě s umožňují plně bezbariérový pohyb.

Škoda Transportation zvítězila v tendru na dodávku tramvají pro dopravní podnik města Chemnitz v červnu 2016. Celková cena zakázky je zhruba 950 milionů korun. Dopravní podnik v Chemnitzu (CVAG) tím získává moderní nízkopodlažní vozidla splňující nejnovější německé požadavky na plnou bezbariérovost. Plzeňská společnost dodává do německého města celkem čtrnáct těchto moderních vozidel zcela nové konstrukce.

Tramvaj je samozřejmě vybavena klimatizací jak v prostoru řidiče, tak i v prostoru pro cestující. Vozidlo navíc disponuje přehledným informačním systémem a novým sofistikovaným audiosystémem pro zrakově postižené. V prostoru cestujících se nalézají také dva velké multifunkční prostory pro až 4 invalidní vozíky nebo dětské kočárky, případně pro 4-6 jízdních kol. Délka tramvaje je 31,4 m, šířka 2,65 m. Celková kapacita cestujících dosahuje až 281 lidí, z toho je 64 sedících.

V moderním interiéru vozidla jsou použity nejnovější poznatky z vývoje kompozitů. Široká ulička umožňuje s běžným vozíčkem nouzový průjezd podél celého vozidla. Vzduchové vypružení udržuje nástupní hranu ve stejné výši bez ohledu na zatížení vozidla, a tak vozíčky nebo dětské kočárky mohou pohodlně nastupovat bez použití přídavných ramp (nabízí se přirovnání ke komfortnímu nástupu v metru).

Jaroslav Kulhánek, hlavní inženýr projektu, vysvětluje: „Vozy mají novou generaci osvědčeného elektrického pohonu a SW. Jednalo se o kompletní vývoj nové tramvaje, za což patří velký dík především projektantům ze skupiny Škoda Transportation. Rovněž je nám ctí, že jsme mohli spolupracovat se špičkovými odborníky z CVAG (společnost, která provozuje tramvajovou a autobusovou síť ve městě Chemnitz).“

Zdeněk Majer, člen představenstva a Senior Viceprezident pro Obchod, skupiny Škoda Transportation podotýká: „Jedná se o první město v Německu, kde slouží v provozu s cestujícími tramvaje vyrobené v plzeňském závodě Škody Transportation. Tato zakázka dokazuje, že naše tramvaje ForCity mohou uspět ve veřejné dopravě západoevropských měst i v konkurenci největších světových firem. Na německém trhu se nám v posledních letech daří. Celkem osmdesát nových moderních tramvají zamíří v příštích letech na tratě mezi městy Mannheim, Ludwigshafen a Heidelberg.“