Valašský kostelík se dočkal kompletní opravy. Veřejnosti se otevře před Vánoci

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ – Zatékající šindelová střecha, vlhkostí zničené základové trámy i obvodové zdivo. Tak vypadal památkově chráněný polodřevěný Kostel sv. Trojice ve Valašském Meziříčí před loňským únorem. Déle než rok a půl probíhající rekonstrukce za dvanáct milionů se ale vyplatila. Kulturní památka spadající pod správu Muzea regionu Valašsko p. o. bude slavnostně otevřena dnes odpoledne za účasti řady významných hostů.

Památka z druhé poloviny šestnáctého století prošla posledními opravami v roce 1963. Od té doby se na něm podepsal čas a škody způsobené vlhkostí zatékající přes rozpadající se šindelovou střechu „Stav objektu byl havarijní a rekonstrukce tudíž nevyhnutelná,“ konstatoval ředitel Muzea regionu Valašsko Ing. Tomáš Vitásek.

Nová střecha, základové trámy i románská omítka

Foto: Kostel sv. Trojice. Zdroj: Kamila Valoušková, archiv Muzea regionu Valašsko

Nyní se kostelík pyšní zbrusu novou střechou s padesáti tisíci novými šindeli. Výměna základových trámů už ale byla větší oříšek. Dřevěnou část kostela bylo třeba za pomoci mechanických zvedáků nadzvednout, vybudovat gabionové základy a na nich „poskládat“ novou trámovou konstrukci. „Pod dřevěnou částí chyběly kvalitní základy, které by bránily vniku zemní vlhkosti do roubení. Poškození původní konstrukce se navíc ukázalo daleko rozsáhlejší, než se předpokládalo, což si vyžádalo výrazné oddálení termínu dokončení. Teď už ale kostel stojí na pevných základech,“ ujistil vedoucí provozního oddělení Muzea regionu Valašsko Ing. Jan Marek.

Obvodové zdi zděné části dostaly nový kabát z takzvané románské omítky, jež nepropustí vlhkost dovnitř, ale objekt může skrz ni „dýchat“ směrem ven. Dalším z opatření proti vlhnutí kostela bylo vybudování speciálního drenážního systému tzv. zasakovacími průlehy. Ty jsou umístěny v zemi kolem obvodových zdí a dokáží odvést vlhkost od základů.

Výkopové práce přinesly i velmi cenné archeologické nálezy. Jedním z nich byla krypta se dvěma cihlovými hroby. Nakonec došlo i na výměnu elektroinstalace a poplachového systému s novými hlásiči požáru. Došlo také na restaurátorské úpravy dveří, mříží, křížů a dalších historicky cenných prvků.

Poslední práce a otevření veřejnosti

První etapa si vyžádala dvanáct milionů na opravy, teď už ale začne pracovat na druhé, která se zaměří za hřbitovní zahradu. „Hodláme vybudovat příjezdovou komunikaci. V plánu je také umístění nových toalet v objektu, jež bude mít podobu dobové márnice. Počítá se také s položením potřebných inženýrských sítí, opravou oplocení a zbudováním odpočinkové či naučné stezky s využitím historických náhrobků,“ nastínil Ing. Marek.

Dnes odpoledne bude Kostel sv. Trojice slavnostně otevřen významných hostům. Veřejnost se může pokochat jeho novým vzhledem před letošními Vánocemi na tradiční adventní koncert Rybovy České mše vánoční.