Hazard se životy. Řidiči telefonují nebo dokonce sledují filmy za volantem

BEROUN – Policisté dopravní a pořádkové služby minulý týden absolvovali opět bezpečnostně dopravní akci, které se účastnilo přes 300 policistů. Tentokrát se zaměřili se na řidiči ve Středočeském kraji.

Jejich zájmu neunikli hlavně řidiči, kteří nedbali zákazu telefonování za volantem během jízdy. Policie opět využila nenápadného autobusu a při dohlížení nad bezpečností jízdy posloužil také monokulární dalekohled. Dokumentace, která byla takto pořízena pro přestupková řízení, ukazuje stále na stejné nešvary: překračování rychlosti, telefonování a psaní SMS zpráv, nezapnuté bezpečnostní pásy, špatný stav vozidla, ale byli odhaleni i řidiči pod vlivem alkoholu a jiní ovlivněni drogami.

Akce měla také za cíl například sledovat chování řidičů na přejezdech, hledat odcizená vozidla, věci nebo pátrat po osobách. Výsledkem bylo zjištění více než 600 přestupků. 142 řidičů nemělo pásy, 63 jich překročilo rychlost, 90 řidičů telefonovalo, 11 se nevěnovalo řízení, místo toho četlo noviny nebo se dokonce dívali film. Dva lidé nebyli vlastníky řidičského průkaz vůbec a 14 řidičů jej nemělo u sebe. Alkohol v krvi mělo 6 lidí a 7 omamné látky. Špatný technický stav našli policisté na 73 vozidlech. Bez dálniční známky bylo 9 aut, 9 nemělo pojištění odpovědnosti atd. „Povedlo se vypátrat i jednu hledanou osobu“ uvedla Veronika Čermáková P ČR.